Bude mít rozhodnutí ČNB dopady na sazby hypoték a nájemné?

Research, 13.6.2018


Přísnější regulace poskytování hypoték, a tedy zchlazení trhu s bydlením, může mít dopady i do inflace a měnové politiky.

Zaprvé, může se zpomalit růst cen nemovitostí a pak nájemného (podobný efekt nejspíš mělo už stanovení limitu na LTV), přičemž právě nájemné je v současnosti jedním z hlavních tahounů inflace. Nájemné by mohlo růst pomaleji (nebo dokonce klesnout) zejména za předpokladu, že se potvrdí nezájem české populace o nájemní bydlení, tj. že zájemci o bydlení spíš začnou šetřit, než aby se přesunuli do nájmu. Relativní pokles cen nemovitostí pak může nalákat investory do nájemního bydlení, takže nabídka nájmů se zvýší, a tím pádem nájemné může růst pomaleji, nebo i klesnout. Odtud plynoucí zpomalení inflace by samozřejmě znamenalo menší potřebu zvyšování úrokových sazeb.

Zadruhé, pokud teď zájemci o bydlení začnou více spořit, aby si pak potřebovali půjčit jen tolik, kolik jim banky skutečně půjčí, může to vést k omezení spotřebních nákupů, neboli k oslabení spotřeby domácností coby klíčové složky agregátní domácí poptávky. Výsledkem bude opět menší tlak na inflaci.

Jinak řečeno: ČNB včera zpřísnila nastavení své politiky v oblasti finanční stability, ovšem s nepřímými dopady také do její měnové politiky. Otázka v hodnotě Nobelovy ceny samozřejmě zní, jak budou popsané dopady včera zveřejněného rozhodnutí na poptávku, inflaci, sazby, kurz atd. silné.

Michal Skořepa




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky