Slavná Eiffelovka se radikálně změní. Můžou za to teroristé

TNBiz, 15.6.2018

Dominantu francouzské metropole - slavnou Eiffelovu věž - doplní nový bezpečnostní prvek. Vyroste kolem ní třímetrová stěna z neprůstřelného skla. Měla by ochránit turisty před případnými útoky teroristů. Jednu z nejznámějších památek světa navštíví ročně okolo šesti milionů návštěvníků.

Dominanta Paříže přiláká každoročně statisíce turistů - po teroristickém útoku v listopadu 2015, při kterém ve francouzské metropoli zemřelo 130 lidí a dalších více než 360 bylo zraněno, se úřady rozhodly zvýšit bezpečnostní opatření.

"Eiffelova věž je jednou z nejznámějších památek světa a je možné, že některé teroristické organizace se na ni pokusí zaútočit," myslí si Bernard Gaudillere.

Od konce roku 2015 střeží okolí věže policejní hlídky - teď je navíc posílí originální bezpečnostní prvek - hradba z neprůstřelného skla. Cílem tohoto projektu není ochránit památku, ale turisty, kteří každodenně stojí kolem jejích pilířů.

Bezpečnostní hradba má být tři metry vysoká a šest centimetrů silná. Umístěna má být jižně a severně od této pamětihodnosti. Turisté pak budou do areálu proudit otevřenými průchodu v rozích.

V okolí věže nebudou chybět ani pilíře, které mají zabránit teroristům útočit motorovými vozidly. Samotné sklo pak poskytne ochranu před střelbou či granáty. Skleněná hradba by měla být dokončena už v září. Dělníci musí dohromady složit 450 skleněných desek.

Na projekt bylo vyčleněno v přepočtu přes 781 milionů korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy