Hříběcí nákaza koní na Tachovsku potvrzena, může končit i smrtí

TNBiz, 27.7.2018

Státní veterinární správa (SVS) varuje před nebezpečnou nákazou koní, která propukla na Tachovsku. Takzvaná hříběcí nákaza postihuje především mladé koně a může způsobit vážné komplikace v chovu.

O pozitivním výsledku na výskyt nákazy se SVS dozvěděla už koncem minulého týdne. Informoval ji o tom pražský veterinární ústav, který na onemocnění přišel skrze prohlídku koně určeného k prodeji.

„Chovatelé by měli být obezřetní při přesunech koní. Pokud si ńějakého kupují, je třeba znát nákazovou situaci v místě původu. Pokud jedou na závody či výstavu, dopředu by si měli zjistit, jakým způsobem pořadatel kontroluje zdravotní stav koní a jaké jsou jeho zdravotní požadavky,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V současné době se na nemoc testuje ještě dalších 28 zvířat. Průvodcem nákazy je bakterie Streptococcus equi subsp. equi. Napadá především hříbata a mladé koně, mezi kterými se nákaza šíří dotykem, kapénkovou infekcí i nepřímo z kontaminovaného prostředí.

 

Mezi příznaky nemoci patří horečka, zvětšení mízních uzlin, které mohou hnisat a výtok z nozder. Na nemoc fungují antibiotika. Pokud se ale kůň neléčí, může u něj propuknout pneumonie, případně může i zemřít.

Hříběcí nákaza nepatří mezi ty, které jsou na základě zákona povinné nahlašovat veterinární správě. Proto neexistují ani objektivní údaje o počtu a místěch jejího výskytu.

 
 

Pokud se u některého koně nákaza projeví, je nutné ho dát do izolace, stejně jako všechny další koně, se kterými přišel do styku. Nesmí se za žádných okolností účastnit ani hromadných akcí jako jsou například výstavy.

Je také nutné nahlásit, kterých akcí se kůň v posledních 30 dnech zúčastnil, aby se případně mohla vyšetřit další zvířata.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy