Hypoteční úvěr na družstevní byt v roce 2019, jaké jsou možnosti?

Pokud potřebujete získat úvěr na financování koupě podílu v bytovém družstvu, bude pro Vás špatnou zprávou, že tento podíl nelze použít jako zástavu hypotečního úvěru. V případě, že Vám stačí řádově několik set tisíc korun, lze situaci řešit kombinací více úvěru ze stavebního spoření, u nichž není vyžadováno ručení nemovitostí. Pokud Vám ale chybí řádově miliony korun, Vaše možnosti jsou výrazně omezeny.

Pokud bychom zůstali u hypoték, zde jsou Vaše možnosti následující:

- dát bance do zástavy jinou nemovitost,

- domluvit se s bytovým družstvem na převodu bytu do osobního vlastnictví, a to v horizontu max. 24 měsíců s tím, že na přechodnou dobu budete u banky žádat o tzv. přehypoteční úvěr.

Ručení jinou nemovitostí

Hypoteční banky jsou schopny vzít do zástavy objekty určené k trvalému bydlení, tj. rodinné domy, bytové domy, byty v osobním vlastnictví, stavební pozemek, rekreační objekt. V tomto případě, účelem úvěru by byly investice do vlastního bydlení, tj. koupení podílu v bytovém družstvu, s tím, že bance byste ručili jinou nemovitostí. Maximální výše úvěru se v tomto případě počítá s ceny nemovitosti, které bance ručíte.

Tato „jiná“ nemovitosti nemusí být ve vlastnictví žadatele o úvěr, majitel této nemovitosti však musí souhlasit s uvalením zástavního práva.

Převod bytu do osobního vlastnictví

Situaci, kdy nejste schopni ručit nemovitostí po přechodnou dobu, můžete požádat o tzv. předhypoteční úvěr. Jedná se o produkt, kdy bance doložíte, že do max. 24 měsíců bude možné nemovitostí ručit a ona Vám na tuto přechodnou dobu půjčí peníze bez zajištění. S předhypotečním úvěrem žádáte automaticky i o úvěr hypoteční s tím, že:

- po dobu, kdy nemovitost není ve Vašem vlastnictví, splácíte bance pouze úroky z předhypotečního úvěru,

- v době, kdy je nemovitost převedena do Vašeho osobního vlastnictví a banka na něj uvalí zástavní právo, je předhypoteční úvěr automaticky splacen hypotečním úvěrem,

- po splacení předhypotečního úvěru splácíte úroky i dlužnou částku hypotéky.

To, že nemovitost bude převedena do osobního vlastnictví, bude banka chtít doložit potvrzením bytového družstva, bez tohoto příslibu není možné předhypoteční úvěr poskytnout.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky