Oblíbená luštěnina: není čočka jako čočka

Oblíbenou čočku jíme celý rok, ale v mnoha rodinách podle zvyku nesmí chybět na Nový rok ke svátečnímu obědu. Podává se jako čočková polévka, nebo přiloha. Čočka má zaručit dostatek financí v celém roce.
Jedna z nejoblíbenějších luštěnin na světě, čočka, má vysoký obsah bílkoviny, obsahuje jich 26 %. Známe mnoho druhů čočky. Podle barvy rozlišujeme čočku černou, zelenou, žlutou, oranžovo-červenou i hnědočervenou. Čočky mají různou velikost a tvar semen.
Červená čočka je velmi oblíbená pro svou jednoduchou přípravu a nenadýmavost. Nemusíte se bát ji ani trochu rozvařit – je pro to vlastně docela vhodná. Ve vegetariánské kuchyni se často používá jako náhrada mletého masa, a to jak díky vysokému obsahu bílkovin, tak své konzistenci. Je rychle hotová a není s ní nutné myslet na namáčení den předem. Díky vysokému obsahu vlákniny pomůže s pročištěním střev a minerály jako železo, zinek, fosfor či selen zajistí správný chod organismu a pomůžou s obranyschopností.
menugold.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Jak funguje hypotéka bez svatby?
- Interview Plus: Nerudová: Evropská komise nedělá dost pro zlevnění energií (audio)
- Vedení V411 Hradec–Výškov. Harmonogram investiční akce Zdvojení vedení V411 - materiály z tiskového brífinku
- Brífink vedení ČEPS k pátečnímu rozsáhlému výpadku elektřiny
- Letní hypoteční překvapení: Sazby nečekaně vzrostly nad pětiprocentní hranici
- Čeká domácí ekonomiku významný cenový šok kvůli systému emisních povolenek ETS2?