ČNB uvolnila doporučené limity na nové hypotéky

Research, 2.4.2020
Trochu nečekaná zpráva přišla z ČNB: od 1. dubna 2020 - doporučený limit ukazatele LTV (výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti) činí 90 % (dosud 80 %), přičemž 5 % z nových hypoték může vykazovat LTV nad 90 %.
- doporučený limit ukazatele DSTI (poměr celkové dluhové služby a čistého měsíčního příjmu žadatele o úvěr) činí 50 % (dosud 45 %),
- doporučený limit ukazatele DTI (poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr) je zcela zrušen bez
náhrady.

Připojený komentář guvernéra Rusnoka zní: "V minulosti jsme reagovali na uvolněné úvěrové standardy a nadměrně optimistická očekávání zpřísněním hypotečních ukazatelů. Teď, kdy je ekonomika zasažená pandemií koronaviru, se ale mohou stát takto nastavené úvěrové standardy nadměrně přísnými. Proto jsme učinili naše dnešní rozhodnutí.“

Bude zajímavé sledovat další komentáře ČNB k tomuto kroku. Měly by důkladněji vyjasnit motivaci k uvolnění limitů v době, kdy lze čekat zvýšenou nezaměstnanost, a tedy zvýšené riziko nesplácení.

Michal Skořepa, analytik České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky