Počet dokončených bytů loni vzrostl

Research, 4.6.2020
Nemovitostní krize či nedostatek nemovitostí. Slovní spojení, která si před současnou recesí zasluhovala pozornost ze strany médií. Ani nyní nestojí téma nemovitostí v pozadí, když se mnozí ptají, jakým směrem se jejich ceny vydají. V současné chvíli je stále velmi obtížné predikovat vývoj jednotlivých veličin, když budoucí vývoj je doprovázen značnou mírou nejistotu, a to i vzhledem k možnému návratu další vlny nákazy.

Obecně lze však říct, že shoda panuje na dvou scénářích. První z nich hovoří o stagnaci cen a jejich následném růstu, druhý pak zahrnuje mírný a krátkodobý pokles, avšak rovněž následný růst. Ve prospěch budoucího růst cen hovoří totiž dostatečný počet faktorů. Pokud budeme uvažovat dlouhodobější horizont, a především pražskou lokaci, můžeme zmínit rostoucí náklady (materiál, ale i mzdy, které se po odeznění negativních dopadů recese vrátí ke své růstové tendenci), nedostatek pozemků, a tudíž jejich rostoucí ceny, velmi expanzivní přístup centrálních bank, který vede k „levným“ čili dostupným peněžním prostředkům, ale také ke snižování výnosů z investic například do dluhopisů, atraktivitu Prahy, avšak také nedostatečnou výstavbu nových nemovitostí. Poslední zmíněné nás pak konečně přivádí k názvu samotného odstavce.

Dle Českého statistického úřadu bylo v loňském roce dokončeno kolem 36 tisíc bytů a zároveň jejich počet rostl již pátým rokem. Konkrétně meziroční růst dosáhl 7,6 %. V Praze se poté postavilo přes 6 tisíc bytů, a tedy o 13,5 % více nežli v roce 2018. Co se týká zahájené výstavby, tak ta dosáhla zhruba 6,5 tisíc. Ačkoliv na první pohled vypadají čísla vcelku optimisticky, stále nejsou dostatečná. Podle odhadů je nutné, aby se v Praze postavilo minimálně 10 tisíc nových bytů ročně. Takový odhad počítá jednak s přirozeným rozvojem, a tedy přírůstkem obyvatel hlavního města, ale také s potřebou tzv. „dohnat“ současný nedostatek. Ten pak pramení zejména ze zdlouhavých povolovacích procesů, které by měla řešit nově vznikající novela stavebního zákona. Potíž však spočívá ve skutečnosti, že ta se stále nachází v režimu připomínkového řízení.

Nicole Gawlasová, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality