Umělé světlo ve školách a školkách může mít negativní vliv na dětské zdraví. Některé školy proto inovují

Jana Brožková, 19.8.2020
Děti ve školách tráví často i více než polovinu dne, tento čas jsou pak ve velké míře vystavované umělému osvětlení, protože přirozeného denního světla je ve starých školních zástavbách povětšinou nedostatek. Přestože množství světla ve školách i školkách je dáno hygienickými normami, v praxi se nedostatek denního světla řeší notnou dávkou umělého osvětlení. Světlo z žárovek tak svítí dětem při práci často i za bílého dne. Přehnané množství umělého světla však může mít negativní vliv na dětské zdraví i psychiku. Školy proto hledají stále nová řešení, jak světlo ve třídách zlepšit. Kromě speciálních žárovek se přiklánějí i k řešení přirozeným denním světlem instalací světlovodů nebo zvětšováním oken.

Při zajišťování vhodného osvětlení pro děti tak přichází některé školy s inovativními realizacemi. Rekonstrukcemi prošly například základní škola v Čakovicích či mateřská škola v Lysé nad Labem, které přivedly do budov více denního světla. „Instalace světlovodů ve školách pomohly nejen splnit hygienickou normu osvětlení pro školní, pracovní a výukové prostory, ale především umožňují dětem se učit nebo si hrát v přirozeném světle, takže nejsou vystavované neustálému svitu žárovek,“ říká Jakub Brandalík ze společnosti Lightway.

Školy přivádí do budov více denního světla

Rekonstruovala se i mateřská a základní škola v Nové Pace. „Do školy jsme chtěli přivést více denního světla, a proto jsme se rozhodli pro instalaci světlovodů. Udělali jsme nové prostupy do střešních konstrukcích, a za to jsem opravdu rád, protože to má požadovaný efekt. Světla máme ve školách nyní dostatek. Světlovody jsou vidět i z ulice a když lidé chodí okolo, tak se občas někteří domnívají, že jsme zapomněli zhasnout,“ říká Bohdan Čančík pastor Jednoty bratrské Nová Paka, který stojí za rekonstrukcí místní MŠ a ZŠ.

Pozitivní vliv přirozeného světla potvrzuje také lékařka MUDr. Michaela Vančatová: „Denní světlo je zcela nenahraditelné. Umělé světlo je totiž jednotvárné, bez přirozené dynamiky a blahodárných účinků na lidský metabolismus. Dostatek denního světla tak působí pozitivně nejen na dětskou psychiku, ale i na psychiku dospělých.“



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba