Na čem záleží při prodeji luxusní nemovitosti?

Specifickou část tuzemského rezidenčního trhu tvoří luxusní segment, zahrnující nevšední byty a domy v prestižních lokalitách. S ohledem na limitovanou nabídku bývá poptávka již mnoho let trvalá a bez větších výkyvů, na což nemají vliv ani nejrůznější krize včetně současné koronavirové pandemie. V meziročním srovnání lze pozorovat konstantní růst průměrné tržní ceny. Koupě luxusní nemovitosti se tak řadí k těm nejbezpečnějším investicím. Jak si ale být jistý, že kupuji nemovitost opravdu exkluzivní – to znamená s garancí, že její cena v čase neklesne a naopak se bude zvyšovat? Podle analýzy společnost Luxent Exclusive Properties, která se na prodej a koupi luxusních nemovitostí zaměřuje, patří mezi klíčové parametry při výběru lokalita, kvalita architektonického návrhu, použité materiály, přidané funkce a samozřejmě velikost stavby.

Při prodeji luxusních nemovitostí platí jiné zásady než u těch tradičních. Každou je třeba posuzovat zvlášť a pečlivě zohlednit všechna specifika. Přestože se nacházejí i ve stejných lokalitách jako klasické nemovitosti, nelze je s nimi porovnávat a například podle nich požadovanou částku korigovat. „Správné určení tržní ceny vyžaduje mnoholeté zkušenosti a vynikající znalost trhu. U luxusních nemovitostí ještě více než u jakýchkoli jiných představuje důležitou součást prodeje správná prezentace prodávaného bytu či vily. Klientela poptávající tento segment má vysoké nároky: požaduje vkusný design, špičkovou kvalitu, možnost přizpůsobení svým často specifickým požadavkům. A navíc špičkový zákaznický servis,“ uvádí ředitel realitní kanceláře Luxent - Exclusive Properties Jiří Kučera. Naprostou samozřejmostí je diskrétnost, neboť tuto část trhu vystihuje jeho značná uzavřenost. S ohledem na vysoké částky, za něž se nemovitosti prodávají, musí mezi makléřem a klientem panovat oboustranná důvěra. Nepostradatelné je umění diplomacie: kupci i majitelé totiž často jednají v zastoupení.

Oblíbené jsou rozlehlé penthousy či mezonety

K často vyhledávaným parametrům exkluzivních bytů patří nevšední výhledy na Prahu. Typické je proto jejich umístění v nejvyšších patrech, oblíbené jsou rozlehlé penthousy či mezonety.

Fotografie: Luxent – téměř 300 metrový mezonet se dvěma terasami v Praze – Holešovicích

Lokalita, lokalita, lokalita

Ať už se jedná o historickou nemovitost nebo nejmodernější projekt uznávaného architekta, vždy a za všech okolností je stěžejním faktorem lokalita. K nejžádanějším patří centrum Prahy, tedy například Malá Strana a Staré Město, dále Vinohrady, Břevnov, části Smíchova a Dejvic, ale etabluje se také Pankrác s vyrůstajícími výškovými budovami. Mezi populární čtvrti, obzvláště mezi mladou generací, se řadí Karlín a Holešovice. Výjimku tvoří vily, které jsou hojně rozesety po celé Praze a jejím širším okolí. Co se týče zbytku republiky, nelze generalizovat – podle Jiřího Kučery záleží případ od případu. Obecně ovšem ještě platí, že ve velmi atraktivních rekreačních oblastech, jako jsou například části Krkonoš či Šumavy, se stále častěji objevují exkluzivní nemovitosti druhého bydlení. Například na březích Lipna vyrůstají moderní apartmány MOLO Lipno Resort, které rezidentům nabídnou 91 exkluzivních bytů a penthousů.

Byť se mnoho exkluzivních nemovitostí nachází ve stejných čtvrtích, bývá mezi nimi zpravidla dostatečně velká vzdálenost, aby soukromí rezidentů zůstalo zachováno. Ať už jde o solitérní bydlení na klidných předměstích, nebo o bydlení v uzavřených komunitách s 24hodinovým zabezpečením, je nezbytnou podmínkou, aby rezidenti měli k dispozici dokonalou infrastrukturu a občanskou vybavenost: od prestižních mezinárodních škol přes nákupní centra až po zdravotní péči. Jinak zcela průměrnou oblast může dále zatraktivnit vysoká koncentrace gurmánských restaurací a barů. Neodmyslitelnou součást exkluzivního bydlení samozřejmě představují i samotné pozemky. Ty musí odrážet úroveň dané nemovitosti – měly by tedy být v harmonii s její velikostí a nabízet prémiové vybavení (bazény, vířivky, pěstěné zahrady či altány, okrasná jezírka, nebo třeba i tenisový kurt).

Špičkové provedení je podmínkou

K charakteristikám luxusní nemovitosti patří vysoce kvalitní, nadčasové stavební materiály s dlouhou životností a elegantním nádechem. „Konstrukční materiály, povrchové úpravy, moderní zařízení a design musí být nad rámec toho, co je považováno za standardní“, vysvětluje Jiří Kučera a dodává: „V dnešní době přibývá také téma udržitelnosti a rostoucí zájem o použití ekologických materiálů.“

Právě vizuální stránka domu či bytu bývá většinou tím prvním, co potenciální kupující bere v potaz. „Ve skutečnosti hraje estetika luxusní nemovitosti prim při rozhodování u velké části zájemců. Co se týče stylu, může se jednat o jak moderní, tak klasický. Vždy by však měl být uměřený, s pokorou ke svému okolí, avšak i přesto s unikátním a sebevědomým vzhledem. Někteří ocení i vhodně zakomponované inovativní prvky,“ říká Jiří Kučera.

Nadstandard v každém slova smyslu

Exkluzivní nemovitosti díky nesrovnatelně větší rozloze v porovnání s těmi běžnými dokážou zajistit, aby každý člen rodiny měl svůj vlastní prostor a soukromí. V plošně velkorysém měřítku jsou pak pojaty společné prostory: typicky s prostornou kuchyní, obývacím pokojem dostatečným pro setkávání většího počtu hostů a také s několika hostinskými pokoji. Jedinečné vlastnosti luxusní nemovitosti, které podle Jiřího Kučery musí dobrý realitní makléř umět zohlednit, obvykle přicházejí právě s doplňkovými místnostmi. Mezi exkluzivní funkce výjimečného domu patří různé herny, salonky, malá fitness, sauny, lázně a bazény, kina, prostorné šatny či vinné sklípky.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality