Česká republika se řítí do deflace


PRAHA (ČIA) - Jen krůček od deflace stojí podle analytiků oslovených ČIA česká ekonomika. Meziroční inflace vyjádřená indexem spotřebitelských cen totiž podle dnes zveřejněných údajů činí 0,5 procenta a je tak nejníže od začátku transformace naší ekonomiky.

Na vývoji inflace se podepsaly především nízké ceny potravin. Jak ČIA sdělil analytik Volksbank Vladimír Pikora, tento jev je nutné přičíst silnému konkurenčnímu boji mezi velkými prodejci potravin. "Ti ve snaze přilákat zákazníky dále snižují ceny. K tomu se stále projevuje příznivý efekt silné koruny, která zlevňuje zboží z dovozu," řekl Pikora.

 S jeho názorem souhlasí analytička České spořitelny Helena Horská. "Zatímco jinde ve střední a východní Evropě ceny potravin nepatrně rostou, v Čechách klesají," řekla Horská. Podle ní však v budoucnu budou ceny potravin pozvolna stoupat s ohledem na výrazné oživení růstu cen zemědělských výrobců. Narovnání cen potravin je tak podle analytiků důležitým faktorem určujícím budoucí vývoj inflace.

Deflační tlaky, které v současné době ohrožují českou ekonomiku, očekávají někteří analytici i v budoucnosti. "Zejména díky malému rozsahu deregulace spadne meziroční spotřebitelská inflace do deflace," řekl Pikora. Dosažení nulové úrovně inflace na začátku příštího roku nevylučuje také analytik společnosti Atlantik FT Jan Schiesser. "Po dobu nejméně prvních tří měsíců příštího roku nás s velkou pravděpodobností čeká pokles meziročních cen pod nulu," řekl ČIA analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Podle něj bude tento fakt spolu s "neslavnými informacemi o stavu ekonomiky" přiměje Českou národní banku, ještě jednou "ukrojit" z hodnoty repo sazby, tedy snížit sazby o 25 bazických bodů. Podobný názor sdílejí také ostatní analytici.

-vp-,-ph-



! Přepis rozhlasového pořadu s Viktorem Koženým z 5.12.2002 !

! ČR žaluje Nomuru u rozhodčího soudu až o 263 mld.Kč !




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None