Nejchutnější recepty jsou ty z místních surovin, třeba cibule plněné sýrem gouda

Únor je sice nejkratší měsíc v roce, ale to neznamená, že bychom se měli šidit. Naopak, ještě po dlouhé zimě potřebujeme doplňovat energii, kterou získáme především z kvalitních lokálních surovin. Potraviny pocházející z blízkého okolí jsou čerstvé a výživné. Díky tomu jsou také velmi chutné. A navíc nás může zahřát pocit, že podpoříme místní zemědělce a výrobce.

Pokrm je alternativu francouzské cibulačky

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz

Recept na cibule plněné sýrem gouda

O tomto pokrmu si dovolíme tvrdit, že představuje zajímavou alternativu francouzské cibulačky. Pokud tedy milujete tuto polévku, jednoznačně vás zaujmou i naše cibule plněné goudou. Nesmí chybět ani zeleninový vývar a bílé víno. Podmínkou chutného receptu je ovšem volba surovin. Zkuste preferovat lokální. Jednou z nich je také geniální sýr naprosto fenomenální chuti, a to Ovčí gouda archivní sýr ze Statku Horní Dvorce v jižních Čechách. Jedná se o polotvrdý sýr, který se vyrábí speciální ruční technologií ze 100% ovčího mléka. Poté poměrně dlouho zraje, díky čemuž se může pyšnit plnou, ostrou a aromatickou chutí a vůní. Tato pochoutka byla vloni oceněna Regionální potravinou v Jihočeském kraji.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: **

Ingredience:

500 ml zeleninového vývaru

350 ml bílého vína

20g másla

4 velké cibule

3 rajčata

120 g strouhanky

120 g Ovčí gouda archivní sýr, Statek Horní Dvorce s.r.o.

50 g petržele

2 stroužky česneku

3 jarní cibulky

Postup:

1.   Troubu si předehřejeme na 180 °C.

2.   Malý pekáč si vytřeme máslem.

3.   Zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme víno a provaříme.

4.   Cibule oloupeme, rozřízneme podélně a opatrně sundáme 3 vrstvy. Vnější vrstvy cibule vložíme do vroucího vývaru a vaříme 3–4 minuty. Vytáhneme a necháme vychladnout.

5.   Připravíme náplň. Rajčata nastrouháme na hrubém struhadle, většinu slupky, která nám zůstane, vyhodíme. Přidáme strouhanku, česnek najemno, nasekanou petrželku, nakrájenou jarní cibulku, sůl, pepř a 90 g goudy nastrouhané najemno. Vše promícháme.

6.   Každou vrstvu cibule naplníme směsí a utáhneme. Cibule skládáme do pekáče vedle sebe. Podlijeme trochou vývaru a pečeme 40 minut.

7.   Po 40 minutách vytáhneme a zastrouhneme zbylou goudou a pečeme dalších 10 min.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření