Zajímavosti z kuchyně

Někdy se vyplatí pozorně číst, naslouchat kamarádkám, maminkám, babičkám nebo zkrátka vyzkoušet něco nového. Získáte mnoho cenných rad, které vám častokrát usnadní život. Naše babičky byly v kuchyních opravdové mistryně a za ta léta nasbíraly spousty zkušeností. Pojďme se spolu podívat na několik osvědčených tipů!

Jak na čistý dřez?

Každá hospodyně sní o kuchyni, která se leskne čistotou. Někdy se ale i přes velkou snahu a vynaložené úsilí nedaří tohoto cíle dosáhnout. Mezi části kuchyně, které se čistí nejhůře, patří určitě kuchyňský dřez. Díky následujícím radám nebudete muset utrácet za drahé chemické přípravky a postačí vám věci, které najdete ve spíži.

Všechny níže popsané tipy můžete použít při čištění dřezu z jakéhokoliv materiálu. Vždy ale platí pravidlo: abyste minimalizovali riziko případného poškrábání, vždy k čištění používejte jemnou měkkou látku. Na drátěnky nebo hrubé kartáče zapomeňte!

Jedlá soda, mouka a ocet: Prvním pomocníkem je jedlá soda. Nejdříve si dřez s její pomocí důkladně umyjte a poté vytřete utěrkou. Ujistěte se, že je suchý, a pokud ano, posypte ho moukou. Budete překvapeni tím, jak mouka funguje, ať už máte granitový či chromový dřez! Mouku nyní setřete krouživými pohyby – můžete k tomu použít například papírové utěrky. Jestliže je to potřeba, celý postup znovu zopakujte. Místo jedlé sody lze použít také ocet.

Citron: Když se řekne citron, většina z nás si představí žlutý citrus, který se využívá především při pečení nebo jako dochucovadlo do čaje. Citrony ovšem můžeme využít i úplně jinak. Šťáva z citronu se pro úklid vyznačuje jedinečnými schopnostmi – perfektně dezinfikuje, odstraňuje bakterie, špatně odstranitelné skvrny různého původu, silný zápach a vyčistí i kuchyňské dřezy. Když citron rozkrojíte napůl a umyjte s ním dřez (stejně jako to děláte s houbičkou), bude jako nový!

Brambory: Bramborový škrob dopomůže vašemu dřezu k tomu, aby se opět lesknul. Navíc bramborový škrob dokonce brání usazování dalších nečistot.

 

Vodní kámen

S vodním kamenem se setkáváme také ve varné konvici. Zbavíte se ho ale jednoduše: stačí, když v konvici necháte přes noc působit vodu a ocet, v poměru 1:1. Ráno ji důkladně propláchněte horkou vodou a několikrát nechte převařit čistou vodu. Často však postačí, když vodu s octem zahřejete (není nutné, aby se vařila) a vodní kámen bude rázem pryč.

Konec nepříjemných pachů

Pokud jste vařili něco, po čem zbyl v kuchyni nepříjemný zápach, stačí, když na sporáku povaříte 1 litr vody se 150 ml octa a lžičkou skořice. Za chvíli nebudete vědět, že tam kdy nějaký zápach byl!

Ryby: Ryby jsou sice zdraví prospěšné, ale jejich pach nemusí každému vyhovovat. Pokud rybu pečete na pekáči, přidejte k ní rozkrojené jablko – svým složením všechen pach pohltí. Jestliže nějakou rybu zrovna vaříte, dejte do vody, ve které se vaří, citron anebo bobkový list.

Tip: Pokud nestíháte a potřebujete, aby se brambory uvařily rychleji, přidejte do vody několik hřebíčků. V průběhu je doplňujte, a ačkoli se to zdá neuvěřitelné, brambory budou uvařeny již po několika minutách.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně