4 tipy, podle kterých se vyplatí vybírat zahradní techniku

Výběr správného pomocníka na zahradu může být nelehkým úkolem. Na trhu je jich velké množství, mnoho výrobců nabízí široký výběr různorodých funkcí v odlišné kvalitě. Co je ale skutečně důležité při výběru klíčových strojů pro vaši zahradu, jako jsou sekačky na trávu, křovinořezy, vertikutátory nebo řetězové pily?

  1. Sekačku vybírejte podle velikosti pozemku a četnosti sečení

Při výběru zahradní sekačky je důležité přihlédnout nejen k nabízeným funkcím stroje či finančním možnostem, ale především také k velikosti terénu a četnosti sečení. „Pro časté pravidelné sečení může být zajímavá sekačka s funkcí mulčování, při kterém je tráva rozsekána na drť a vrácena zpět ke kořínkům jako přírodní hnojivo. Zároveň pokud sečete v pravidelných intervalech, tak aby tráva nepřerůstala, vystačíte i se strojem s nižším výkonem. Jestliže ale nemůžete trávníku věnovat pravidelnou péči a stává se, že tráva přeroste, je vhodnější zauvažovat nad pořízením výkonnějšího benzínového modelu, který zvládne i vyšší a hustější trávu, ideálně s možností bočního výhozu, který umožní trávu sesbírat až později, a odpadne tak časté vysypávání koše,“ doporučuje Petr Tichý, odborník sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu.

Dále je důležité vhodně zvolit pohon, zda bude sekačka benzinová, elektrická nebo akumulátorová. Všechny tyto faktory jsou při výběru rozhodující. „Pro menší plochy (cca 750 m2) zcela postačí elektrická sekačka. Výhodou těchto sekaček je nižší hmotnost, snazší manipulace, minimální nároky na údržbu a příznivější pořizovací cena i provozní náklady. Na větší plochy (nad cca 750 m2) je vhodnější zvolit benzínovou sekačku. Tyto sekačky mají zpravidla větší výkon než sekačky elektrické, nejsou závislé na přívodu elektřiny, a navíc bývají vybaveny řadou vylepšení, které péči o velkou plochu usnadní, jsou to např. pojezd, boční výhoz, mulčování, velký koš apod.,“ radí Petr Tichý, specialista sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu. Pro členité plochy s množstvím stromů, keřů, záhonů nebo jiných překážek je vhodnější zvolit sekačku s benzínovým motorem nebo akumulátorovou sekačku. Odpadne tak manipulace s elektrickým kabelem, který by byl v případě takto členité plochy velmi omezující, a hrozilo by nebezpečí jeho zamotání nebo náhodného přeseknutí.

  1. Vertikutátor vybírejte podle plochy a výkonu

Vertikutací, neboli prořezem trávníku, docílíte rozrušení povrchu, zajistíte zvýšení přísunu vzduchu, vody, světla, podpoříte kořenový systém a omezíte tvorbu mechů a travní plsti. Vertikutovat je vhodné ideálně 2x ročně, na podzim a na jaře. Samozřejmě vždy záleží na konkrétních podmínkách a počasí, teplota by neměla nikdy klesnout pod 8 stupňů. Špatně provedená vertikutace se projeví na delší době nutné k regeneraci trávníku. Půda nesmí být promáčená, aby nedocházelo k vytrhávání drnů a zalepování nožů půdou. Také by ale neměla být vyschlá a tvrdá, protože do takové půdy se nože nezaříznou. Nejlepší období nastává cca 2 dny po dešti.

„Dnes jsou v nabídce vertikutátory s několika druhy pohonů. Hodně rozšířené jsou elektrické vertikutátory, jejichž používání je velice snadné a jsou téměř bezúdržbové. Pokud je však potřeba vertikutovat plochy bez dostupnosti elektrické energie, či plochy členité a větší, hodí se k této práci vertikutátory poháněné spalovacím motorem. A pokud disponujete menší plochou a jen se vám nechce dávat pozor na elektrický přívodní kabel, může být vhodným pomocníkem akumulátorový vertikutátor,“ říká Petr Tichý.

  1. Křovinořezy vybírejte podle pohonu a hmotnosti

Křovinořezy, či jinak nazývané motorové kosy, jsou vhodné jak ke klasickému sečení rovných travnatých ploch, tak k sečení ploch s těžce přístupným terénem a vysokým porostem, přičemž umožňují také likvidaci menších náletových dřevin. Pomohou tedy například při sečení prudkých svahů, příkopů, okolí stromů a zdí či podobných míst. Další výhodou křovinořezů je kromě jejich širokých možností použití také nízká hmotnost a možnost nasazení kotouče či ocelového nože místo strunové hlavy.

„Při výběru je důležité správně vybrat především vhodný typ pohonu. Křovinořezy mohou být poháněné akumulátorem, elektrickým, nebo spalovacím motorem. Akumulátorový pohon má snadnou obsluhu a údržbu, je relativně tichý. Nepotřebuje přívodní kabely, je lehký, omezen je jen kapacitou akumulátoru. Proto je vhodný především pro pravidelné dosekávání menších ploch, kam se nedostanete se sekačkou. Elektrické křovinořezy obdobně jako akumulátorové mají snadnou údržbu a obsluhu, jsou rovněž relativně tiché, lehké, při práci vás omezuje pouze přívodní napájecí kabel. Použít je tedy lze jen tam, kam kabel dosáhne. Nejširší nabídku pak přináší křovinořezy motorové. Vybírat můžete stroje s motory s různým objemem a výkonem. Zpravidla platí, že čím menší objem motoru, tím nižší hmotnost, ale i nižší výkon. Pokud potřebujete sekat velké plochy, výkon stroje tomu musí odpovídat. Křovinořezy s výkonem do 1 kW jsou vhodné především jako doplněk sekačky pro dosekávání špatně dostupných míst. Křovinořezy s výkonem 1–2 kW si už dobře poradí i s hodně přerostlým trávníkem a houževnatými bylinami. Stroje s výkonem vyšším než 2 kW zvládnou vyčistit i hodně zanedbaný pozemek od náletových dřevin a mladých keřů,“ říká Petr Tichý.

  1. Pily vybírejte podle druhu práce

Výběr pily je vhodné volit podle druhu požadované práce, ale také s přihlédnutím k finančním možnostem. „Akumulátorové a elektrické řetězové pily jsou vhodné pro práci okolo domu, s výkonnějšími motorovými pilami s obsahem nad 45 cm3 se můžete pustit i do lesa, nebo připravit větší množství palivového dřeva. Vyvětvovací pily umožní snadné a bezpečné prořezání korun stromů, aniž byste museli s pilou šplhat po žebříku nebo po štaflích. Kolébkové/okružní pily (cirkulárky) mají kotouč bezpečně ukrytý v soustavě pohyblivých krytů. Jejich použití je jednoduché a bezpečné. S minimální námahou si připravíte palivové dřevo do krbu nebo kamen,“ uzavírá Petr Tichý.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada