Již třetina zakoupených kol jsou ta elektro, roste však i počet jejich krádeží

Spolu s popularitou elektrokol rostou i krádeže

Za poslední rok se v Česku prodalo 120 tisíc elektrokol. Jejich rostoucí obliba však s sebou nese i zvyšující se počet krádeží, za loňský rok statistiky evidují v průměru 14 odcizení bicyklů za den. Zvyšující se počet krádeží a popularita elektrokol se odráží také na rostoucích škodách za odcizená kola. Lidé nově hledají způsoby zabezpečení těchto strojů, které dříve používali výhradně pro automobily či motocykly.

Rostoucí obliba elektrokol se odráží i na enormních prodejích v uplynulých třech letech. V roce 2019 se těchto prostředků prodalo v Česku 80 tisíc, což znamenalo celkově čtvrtinový podíl mezi jízdními koly. Loni pak podle tajemníka Asociace výrobců a dovozců jízdních kol a velomateriálu Martina Huleji přesáhl prodej elektrokol přes 100 tisíc kusů ročně, jejich podíl na celkových prodejích pak aktuálně činí zhruba jednu třetinu. Data společnosti Ekolo.cz hovoří o tom, že v loňském roce bylo prodáno dokonce 120 tisíc elektrokol.

Spolu s popularitou elektrokol však rostou i počty krádeží, navzdory tomu, že kriminalita v Česku dlouhodobě klesá. Ukazuje to celoroční srovnání vycházející z policejních statistik, podle kterého v roce 2019 došlo k celkem 5 106 krádežím kol, o rok později to pak bylo celkem 5 258 těchto případů. Jednalo se o nárůst o necelá 3 procenta, daleko výraznější však byl nárůst z hlediska napáchaných škod. Zatímco v roce 2019 činila hodnota ukradených kol necelých 109 milionů korun, vloni to bylo o téměř čtvrtinu více, a to skoro 135 milionů korun. „Statistika kopíruje společenský trend, kdy lidé investují do dražších a lépe vybavených kol, jejichž cena se také postupně zvyšuje,“ uvedl Ondřej Moravčík z Policejního prezidia České republiky. Jedním z vlivů je právě rostoucí obliba elektrokol.

Za letošní rok zatím policejní statistiky evidují pouze 1 051 ukradených kol v hodnotě 27,5 milionu korun. V tomto na první pohled významném poklesu nicméně hraje roli fakt, že policie od letoška zohledňuje jinou minimální hranici výše škody. „Nově totiž v drtivé většině musí být odcizena věc přesahující hodnotu 10 tisíc korun namísto původních 5 tisíc korun. Z přehledů tedy vypadnou všechna kola s hodnotou nižší než 10 tisíc korun, což se mohlo výrazně projevit i na statistikách kriminality,“ doplnil Ondřej Moravčík. Statistiky jednoznačně ukazují, že kontinuálně roste hodnota odcizeného kola. Předloni to bylo lehce přes 21 tisíc korun, podle letošních statistik pak průměrná hodnota přesahuje 26 tisíc korun.

Kvůli krádežím roste potřeba specifického zabezpečení elektrokol

Růst popularity elektrokol a s nimi spojených krádeží lze přitom pozorovat i v jiných odvětvích. „Tento trend registrujeme i v segmentu garážových vrat, v posledních letech jsme se opakovaně setkávali i s poptávkou po speciálních malých vratech čistě pro jednostopá vozidla. V řadě případů v nich zákazníci parkovali primárně elektrokola. Častější využívání tohoto řešení dáváme do souvislosti zejména s rizikem krádeží jízdních kol, které zákazníci zmiňovali,“ řekl Petr Přichystal ze společnosti Lomax, která se zabývá produkcí garážových vrat. Podle něj se v případě skladování elektrokol nejedná vždy o regulérní prostor garáže s několikametrovou hloubkou. „Prostory bývají i výrazně menší, aby v nich šlo daný prostředek pohodlně zaparkovat. Otvor tak bývá často i méně než 2 metry široký,“ doplnil Petr Přichystal.

Speciální prostory pro ukládání kol jsou však v česku stále výjimkou, protože podle odborníků lidé elektrokola nejčastěji parkují v garáži spolu s klasickým automobilem. „Sdílení tohoto prostoru je v případě tuzemských uživatelů nejčastějším řešením. Očekáváme však, že poroste počet prostorů vyhrazených pouze pro elektrokola. Špičkové modely totiž mnohdy dosahují vyšších cen než skútry, motocykly, ale i některé ojeté automobily. Je tedy logické, že lidé vyhledávají nejen suché a teplotně stálé, ale také bezpečné místo, kde prostředek parkovat,“ sdělil Petr Přichystal. Řada lidí však možnost parkování jízdního kola v garáži nemá, využívají proto například speciální místnosti v bytových domech. „Je zcela zásadní investovat do kvalitního zámku, ideálně pak takzvané podkovy, která je velmi obtížně přestříhnutelná klasickými pákovými kleštěmi,“ doporučil hlavní zásady z hlediska zabezpečení Ondřej Moravčík.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy