LITVA DÁL PROPOJUJE ENERGETICKOU SOUSTAVU S DALŠÍMI STÁTY EU

Export, 4.2.2022

LITVA DÁL PROPOJUJE ENERGETICKOU SOUSTAVU S DALŠÍMI STÁTY EU

Evropská unie podpoří druhou fázi energetických projektů, které umožní synchronizaci litevské elektroenergetické soustavy s kontinentální evropskou. Litevský provozovatel elektrické přenosové soustavy Litgrid obdrží z unijního fondu Connecting Europe Facility (CEF) dalších 41 milionů eur.

Ilustrační foto: Shutterstock

Evropské investice mají být v Litvě vynaloženy na posílení a modernizaci místní elektrorozvodné sítě, na zařízení pro regulaci frekvence a na modernizaci IT řídících systémů. Financovány mají být například rozvodna Darbenai, rekonstrukce přenosového vedení 330 kV Klaipeda-Grobine a systémy informačních technologií přenosové soustavy.

SYNCHRONIZACE DO ROKU 2025

Společnost Litgrid zatím realizovala 3 ze 14 strategických státních projektů, které mají zajistit synchronizaci energetického systému Litvy s kontinentální Evropou do roku 2025. Synchronizace vyžaduje nejen vybudování nového spojení s Polskem, ale také posílení vnitřních elektrických přenosových sítí, přípravu systémů na odpojení od sítě IPS/UPS a nezávislý frekvenční management. 

Projekt synchronizace litevské elektroenergetické soustavy s kontinentální evropskou (CESA) představuje příležitost i pro české firmy z oblasti energetického průmyslu, které se o zakázky v Litvě mohou ucházet.

Ucelená informace o všech synchronizačních projektech schválených v roce 2019 vládou Litevské republiky je k dispozici v angličtině na webové stránce společnosti Litgrid nebo kontaktujte obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví České republiky ve Vilniusu (e-mail: commerce_vilnius@mzv.cz , tel. +370 5 266 10 56, Dr. Kristina Karvelyte).

Kristina Karvelyte, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Litvě

&

??

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

The post LITVA DÁL PROPOJUJE ENERGETICKOU SOUSTAVU S DALŠÍMI STÁTY EU appeared first on MZV.

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie