Hypotéka před rozvodem v roce 2022


 

Čeká vás rozvod manželství, ale zároveň musíte či chcete řešit své bytové potřeby prostřednictvím hypotečního úvěru? Na níže uvedených řádcích se dozvíte, jak na to.

Hypotéka v rámci společného jmění manželů i mimo něj

V případě, že jeden z manželů žádá o hypotéku před okamžikem rozvodu manželství, je třeba k jejímu získání souhlas druhého z manželů s tím, že i kupovaná nemovitost spadá do společného jmění manželů. V takovém případě hypotéka i nemovitost budou předmětem vypořádání společného jmění manželů. Tomuto (snad i zbytečnému) kroku lze předejít tak, že kupovaná nemovitost bude vyloučena ze společného jmění manželů, tj. dojde k zúžení SJM notářským zápisem, jehož předložení je podmínkou získání hypotéky. V tomto případě pak může i o hypotéku žádat pouze 1 manželů.

Výše uvedené pak znamená, že:

- O hypotéku mohou kromě jednoho z manželů žádat až 3 další osoby (celkový maximální počet osob žádajících o úvěr je 4).

- Do výpočtu bonity nevstupují příjmy ani výdaje druhého z manželů, stejně tak schválení hypotéky neohrožují případné negativní záznamy v bankovním registru klientských informací druhého z manželů.

- Druhý z manželů (ten, který nemá nemovitost ve svém vlastnictví) nijak neručí za splácení hypotéky.

Jaký vliv má zúžení společného jmění manželů na hypotéku?

Existence zúženého jmění manželů nijak nemění základní parametry hypotéky, tj.

- splatnost 5–40 let,

- LTV až 90 %,

- možnost splácet úvěr až do 75 let věku,

- možnost ručit více nemovitostmi,

- požadavky na DTI a DTSI (tj. výši příjmů ve vztahu ke splátce či celkové výši úvěru).

S hypotékou lze pracovat i v průběhu fixace úrokové sazby

V případě, že v budoucnosti bude žádoucí, aby do smlouvy o hypotečním úvěru vstoupila další osoba, např. nový partner/ka jednoho ze stávajících manželů, je toto možné i během fixace úrokové sazby, a to prostřednictvím dodatku úvěrové smlouvy, přičemž s tímto krokem je zpravidla spojen poplatek ve výši cca 5 000 . Více o tomto tématu se dozvíte v článku: Změna žadatelů o hypotéku – co vše banky zkoumají před tím, než svolí k úpravě úvěrové smlouvy? | Kurzy.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky