Přinášíme tipy, jak si pomocí chytrých pomocníků zvelebit domácnost - Připravte se, léto se blíží, a s ním i čas rekonstrukcí.

Redakce, 27.5.2022

Během posledních dvou let trávili Češi díky probíhající pandemii doma více času než kdykoliv předtím. Nelze se tedy divit, že mnoho lidí se rozhodlo pro zvelebování svých obydlí. Podle průzkumu společnosti Ipsos se v letech 2020 a 2021 rozhodlo pro rekonstrukci domácnosti 22 % dotazovaných. [1] Z toho téměř třetina uvedla, že roli v jejich rozhodnutí sehrála právě pandemie covid-19. Modernizaci bydlení jako hlavní cíl rekonstrukce popsalo 63 % Čechů. Právě modernizace domácnosti se často pojí s pořízením chytrých technologií. Jedná se o malé, dostupné a jednoduše instalované pomocníky, kteří ušetří čas, peníze a zvýší bezpečí i celkový životní komfort.

Při rekonstrukcích Češi z chytrých technologií nejčastěji používají chytrá osvětlení (39 %) následuje ovládání přes mobilní aplikace (30 %) a zapojení obnovitelných zdrojů energie (20 %). Francouzský výrobce zařízení pro chytrou domácnost Netatmo přináší několik tipů, jak si rychle a jednoduše zabezpečit domácnost, ušetřit na provozních nákladech a zároveň zvýšit pohodlí.

Chytré vytápění zvyšuje komfort a šetří peníze

Podle České národní banky tvoří výdaje za energie v průměru 15 % ročního rozpočtu domácnosti. Od roku 2022 však ceny energií strmě stoupají a tento trend lze očekávat i v následujících měsících. [2] Podle aktuální analýzy americké banky Bank of America průměrná evropská domácnost v tomto roce za energie zaplatí o 54 % více než před dvěma lety. [3] Kromě toho, že vytápění představuje vysoký výdaj, je také významným zdrojem emisí skleníkových plynů. Odhaduje se, že vytápění české domácností za rok uvolní na jednoho obyvatele 1300 kg CO2 do atmosféry. [4]

Chytrá řešení pro domácnosti se samostatným kotlem i dálkovým vytápěním

Ti, co doma mají kotel na dřevo, topný olej, plyn nebo disponují tepelným čerpadlem se mohou vybavit inteligentním termostatem Netatmo a řídit teplotu ve svém domě.

Inteligentní termostat lze snadno nainstalovat a ovládat z chytrého telefonu. Přidružená aplikace Energy na začátku uživateli položí pět otázek, na základě odpovědí termostat definuje program vytápění podle životního stylu obyvatel, takže dům je vytápěn pouze v případě potřeby.

Pokud má uživatel dálkové vytápění, jsou ideální volbou inteligentní termostatické hlavice, které umožňují upravit teplotu v každé místnost zvlášť. Uživatel je může ovládat na dálku pomocí chytrého telefonu. Navíc jsou vybavené funkcí Auto-Adapt, která zohledňuje počasí a charakteristiky vytápění v domácnosti a zaručuje ideální teplotu ve správný čas.

Posilněte bezpečnost domácnosti

V České republice došlo za minulý rok 2021 k 24 638 krádežím a 28 321 vloupáním. [5] Navrch hasiči denně likvidují v průměru 10 požárů v domácnostech. [6] Účinnou cestou, jak ochránit své domovy a majetek jsou chytrá, praktická i cenově dostupná řešení.

Inteligentní kamery Netatmo, které se snadno instalují a jsou levnější než kompletní bezpečnostní systém, umožňují uživatelům zůstat ve spojení se svým domovem prostřednictvím chytrého telefonu, tabletu nebo počítače, i když jsou tisíce kilometrů daleko.

Kamery Netatmo mají algoritmy umělé inteligence, které jim umožňují rozlišit důležitou událost od té banální. Venkovní kamera dokáže rozlišit mezi osobou, zvířetem nebo vozidlem, zatímco vnitřní kamera má funkci rozpoznávání obličeje. V případě neobvyklé situace kamera okamžitě zašle upozornění uživateli. Ten může hned začít jednat, ať už se nachází kdekoliv – například spustí alarm nebo zavolá policii.

Statistiky hovoří jasně: účinná prevence před požárem se vyplácí a dokáže výrazně snížit škody na majetku

Riziko vloupání však není jediné, před kterým je potřeba se chránit. Potenciální nebezpečí může také číhat zevnitř. Stačí chvilka nepozornosti a z malé jiskry se stane během několika sekund nekontrolovaný požár. Inteligentní detektor kouře od Netatmo vybavený baterií s desetiletou životností v případě požáru spustí alarm o hlasitosti 85 dB a okamžitě informuje uživatele na jeho chytrém telefonu. Statistiky navíc dokládají, že prevence a systém se při minimalizaci škod způsobenými požáry vyplatí. Podle ročenky World Fire Statistics Center (WFSC) má Česká republika jeden z vůbec nejnižších podílů přímých škod způsobených požáry na hrubém domácím produktu na světě. [7]

Narozdíl od detektoru kouře zatím nejsou detektory oxidu uhelnatého povinnou výbavou českých domácností. V Česku přitom ročně dojde až k 1500 otravám oxidem uhelnatým (CO). Více než 100 jich přitom skončí smrtelně. [8] Detektor oxidu uhelnatého je jediným skutečně účinným způsobem, jak poznat únik plynu. I přes dostatečné větrání a pravidelné revize spotřebičů nelze nikdy riziko zvýšené koncentrace CO vyloučit. Inteligentní detektor oxidu uhelnatého od Netatmo funguje díky baterii s dlouhou životností samostatně po dobu 10 let a uživatel se o něj nemusí starat. Funkce Auto-Test kontroluje stav snímače oxidu uhelnatého, baterii a Wi-Fi připojení. Uživatel tak může detektoru plně důvěřovat. V případě zjištěného problému jej na to detektor upozorní.

Automatické otvírání a zavírání střešních oken podle stavu vnitřního ovzduší

Pokud rekonstrukce domu zahrnuje i rozsáhlejší práce jako je zateplení, výměna střechy či oken nebo elektroinstalace, máte ve výběru chytrých řešení o to volnější ruku.

Díky systému VELUX ACTIVE with NETATMO může uživatel ovládat a optimalizovat vnitřní prostředí domácnosti pro zdravé a pohodlné bydlení. Systém je vybavený inteligentními senzory CO2, vlhkosti a teploty, které umožňují automatické otevírání a zavírání střešních oken VELUX, vnitřních žaluzií a rolet, a postarají se tak o zdravé vnitřní klima a příjemnou teplotu.


O společnosti Netatmo

Netatmo je jedním z lídrů v oblasti chytré domácnosti, který navrhuje a vyrábí intuitivní inteligentní zařízení pro bezpečnější a komfortnější domov.

V roce 2012, kdy společnost vznikla, se zavázala nadále navrhovat a uvádět na trh zařízení, pro něž platí:

· 100% bez poplatků: bez předplatného a jiných nákladů

· 100% zabezpečení: garance ochrany údajů a respektování soukromého života uživatelů

· 100% průběžný vývoj: pravidelné aktualizace a přidávání funkcí zdarma

Netatmo v současnosti nabízí 13 zařízení a příslušenství pro chytrou domácnost. Užitečná a snadno použitelná zařízení uživatelům usnadňují každodenní život a současně zvyšují komfort jejich domácnosti.Kromě řady výrobků určených pro širokou veřejnost se společnost v rámci programu „with Netatmo“ ve spolupráci s předními značkami z oblasti stavebnictví podílí na vývoji možnosti integrace řízení chytré domácnosti do infrastruktury obytných domů.

V roce 2018 se společnost Netatmo připojila ke skupině Legrand, světovému specialistovi v oblasti elektrické a digitální infrastruktury budov.

Netatmo, stejný domov, jen chytřejší.

Zdroje:

[1] Výzkum zaměření na inteligentní domácnost provedla na vzorku 1000 respondentů společnost Ipsos v roce 2021. Výsledky dostupné zde: https://new.abb.com/news/cs/detail/77473/tretina-domacnosti-se-pousti-do-rekonstrukce-domova-i-kvuli-covidu

[2] ČNB (2022). Jak vysoké ceny energií ovlivní spotřebu domácností? Dostupné zde: https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/zpravy-o-menove-politice/boxy-a-clanky/Jak-vysoke-ceny-energii-ovlivni-spotrebu-domacnosti/

[3] PERIČ, Jozo (2022). Průměrná domácnost v EU zaplatila za energie v roce 2021 o čtvrtinu více než před rokem. V Česku ceny klesaly. Dostupné zde: https://www.hypoindex.cz/kratke-zpravy/prumerna-domacnost-v-eu-zaplatila-za-energie-v-roce-2021-o-ctvrtinu-vice-nez-pred-rokem-v-cesku-ceny-klesaly/

[4] International Energy Agency IEA (2021). Czech Republic. Dostupné: https://www.iea.org/countries/czech-republic

[5] Policie České republiky (2021). Statistické přehledy kriminality za rok 2021. Dostupné zde: https://www.policie.cz/clanek/statisticke-prehledy-kriminality-za-rok-2021.aspx

[6] Hasičský záchranný sbor České republiky (2012). Dostupné zde: https://www.hzscr.cz/hasicien/docDetail.aspx?docid=21705697&docType=ART

[7] Hasičský záchranný sbor České republiky (2021). „Prevence a systém se vyplatí“ – dokládají světové statistiky. Dostupné zde: https://www.hzscr.cz/hasicien/docDetail.aspx?docid=21705697&docType=ART

[8] Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (2018).



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky