Trendy venkovního osvětlení

Trendy venkovního osvětlení




Venkovní osvětlení prodlouží pobyt na zahradě a zároveň zvýší bezpečnost kolem domu. Do exteriéru můžete umístit reflektory, na zdi domu lze nainstalovat venkovní nástěnné a stropní osvětlení. Dřevěnou terasu mohou lemovat vestavná světla a temný kout nebo jezírko rozjasní venkovní bodové osvětlení. Cestu od branky ke vchodovým dveřím zvýrazní sloupkové osvětlení. Na balkon či terasu se hodí lucerny a další modely venkovního závěsného osvětlení. Energii a peníze ušetří solární světla. Pokud ovšem chcete, aby vše dobře svítilo, nezapomeňte promyslet rozmístění zahradních zásuvek. Pak budou systémy zahradního osvětlení svítit tak, jak si přejete.

Reflektory

Jsou vyrobeny tak, aby byly chráněny před vniknutím cizích těles, prachu a stříkající vody. Proto mají všechny venkovní reflektory vysoký stupeň ochrany IP. „Reflektory můžete různě natáčet a rozmístit je po zahradě, garáži, staveništi, terase nebo ve sklepě. Některé typy mají navíc zabudovaný senzor pohybu. Módní jsou také LED reflektory, které lze propojit se sítí chytrého osvětlení v celé domácnosti. Například Philips Hue disponuje až 16 miliony barev a při osvětlení exteriéru si tak můžete dokonale vyhrát s atmosférou,“ vysvětluje Zlatko Slebodník, odborník na osvětlení z projektových marketů Hornbach.

Venkovní nástěnné a stropní osvětlení

Tato světla jsou vyrobena z odolných a kvalitních materiálů, paleta sortimentu je neuvěřitelně pestrá. Lze je tak dokonale ladit jak s celkovým stylem prostoru, tak i s kompletním systémem exteriérového osvětlení. Venkovní nástěnné a stropní osvětlení musí mít vysoký stupeň krytí, takže při jeho výběru hledejte IP44 a vyšší. „Pohybová čidla a LED světelné zdroje jsou součástí mnoha typů venkovního a stropního nástěnného osvětlení. Nejen, že ušetříte za elektřinu, ale navíc získáte opravdu účinný bezpečnostní prvek,“ radí specialista.

Sloupky

Jsou nesmírně efektním lemováním chodníků v zahradě a cestiček k domu či k zahradnímu domku. Stylová nižší svítidla, například ve tvaru luceren či malých pouličních lamp, dodají nádech romantiky bohatým květinovým záhonům. Pomocí trendy otočného sloupkového osvětlení rozjasníte nejkrásnější zákoutí vaší zahrady. Tato světla můžete zapojit i do systému nízkonapěťového zahradního osvětlení – postačí k tomu trafo, zahradní zásuvka, sloupkové osvětlení a dobrý plán, jak a kam světla umístit.

Vestavné osvětlení a bodovky

Nejčastěji se montují do dřevěných teras. Do terasové desky se vyvrtá otvor velikosti krytu svítidla a elektrický kabel vestavného osvětlení se pak vyvede po straně. Vestavné osvětlení je vhodné zejména na balkony, terasy a zahrady. Některé typy disponují také funkcí ztlumování světla.

Venkovní bodové osvětlení dokonale nasvítí zahradu, dětské koutky, bazény, jezírka i terasy. Tento typ svítidel můžete zapojit do svého systému nízkonapěťového zahradního osvětlení. „Venkovní bodové osvětlení, sloupky, zapichovací světla a reflektory snadno připojíte k zásuvce a trafu, které zredukuje napětí na požadovaných 12/24 voltů. Díky LED venkovnímu bodovému osvětlení a dalším typům světel bude pak spotřeba mnohem nižší,“ upozorňuje odborník z Hornbachu.

Závěsné venkovní osvětlení

Nyní vládne trend takzvaných exteriérových obýváků a jídelen – terasy, verandy nebo altánky zařízené stejně plnohodnotně jako interiérový obývací pokoj či jídelnu doplňují závěsná svítidla připomínající moderní lustry, stylové tovární lampy nebo romantické lucerny. Světla by vždy měla korespondovat s celkovým zařízením prostoru a být pomyslnou třešničkou na dortu. Na zahradu si ale můžete pořídit i velké žárovky a světelné řetězy v módním retro stylu a pověsit je na spodní větve stromů v blízkosti domu nebo zahradního domku, či ozdobit jimi dětský koutek podle vašich představ.

Solární svítidla

Solární osvětlení představuje velmi levnou a úspornou variantu, jak projasnit exteriér. V sortimentu solárního osvětlení můžete sáhnout po zapichovacích sloupcích, nástěnném osvětlení nebo třeba po solárních páscích. Zapichovací sloupky oceníte kolem chodníků i záhonů, ale efektně zvýrazní i zajímavá místa jakými jsou fontány, umělé vodopády či jezírko. Solární pásky skvěle poslouží na schodech, kolem bazénu nebo jako lemování terasy. „Designová solární svítidla spolehlivě plní také roli dekorativních předmětů, takže mohou být užitečným a zároveň i okrasným doplňkem exteriéru. Nezapomínejte, že solární osvětlení poslouží pouze do doby, než se vybije baterie, která se venku během dne nabíjela. Tuto dobu však ovlivnit nelze,“ dodává Zlatko Slebodník.


Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika