Grilování v zahradním krbu bez starostí

Redakce, 9.6.2022
Letní sezóna začíná a s ní i časté grilování na zahradě, pořídili jste si zahradní krb, pak se vám budou hodit tyto rady jak ho správně užívat a nemít zbytečně starosti s jeho provozem a užívat si letní grilovanání naplno.

Pořídili jsme si s manželem zahradní krb a rádi u něj sedíme i s našimi přáteli. Máme ale pocit, že část kouře jde i do míst, kde sedíme. Co by nám pomohlo?

U zahradního krbu velmi záleží na tahu komína, který ovlivňuje to, kam spaliny odcházejí. Tah by měl být minimálně 12 pascalů a působí na něj aktuální klima, protože při každém zatopení jsou povětrnostní podmínky jiné. Dalším faktorem ovlivňujícím chod krbu je rozdíl teploty okolí a v topeništi. Teplotu spalin významně snižuje, pokud je krb otevřen minimálně z jedné nebo ze všech stran a spaliny jsou pak prudce ochlazovány okolním vzduchem. Uvedené faktory mohou mít za následek, že komínový tah není dostatečný a kouř neodchází pouze komínem, ale i do prostoru kolem zahradního krbu. Pakliže se nechceme spoléhat pouze na dobré klimatické a teplotní podmínky, řešením je komínový ventilátor. Ten bude za jakýchkoliv okolností komínový tah udržovat v ideálních hodnotách. Ventilátor je vždy regulovatelný tak, aby se dal jeho výkon snížit nebo zvýšit dle aktuálních podmínek venkovního prostředí nebo podle množství přiloženého paliva. Správný návrh a výběr ventilátoru je vhodné nechat na odbornících, kteří na základě velikosti krbu a parametrů komínu doporučí nejvhodnější ventilátor s regulací a případným dalším příslušenstvím.

Jaký typ ventilátoru máme vybrat a jak se o něj následně starat?

Ventilátory můžeme rozdělit podle toho, kam odvádí spaliny. K dispozici jsou s horizontálním nebo vertikálním odvodem spalin. Je vhodné se orientovat podle toho, kde se nachází ústí komína a to s ohledem na okolní zástavbu nebo zeleň. Ventilátory se liší také maximální teplotní odolností v místě instalace a svojí velikostí, která souvisí s jejich kapacitou. Zjednodušeně lze říci, že čím je větší ventilátor, tím je jeho výkon vyšší a tedy dokáže bezpečně odvést větší množství spalin. Je také nutné počítat s tím, že k ventilátoru bude nutné přivést elektřinu. O ventilátor je potřeba se starat minimálně ve stejných intervalech jako komín, to znamená, že by jeho čištění mělo probíhat ideálně 2x až 3x ročně.

Na dotazy nám dnes odpovídal Pavel Ulrich, odborník na komíny, obchodní ředitel společnosti Almeva



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada