Zavařeniny prostě k létu patří: přinášíme recepty na štavnaté ostružinové džemy

 

Ostružinový džem s levandulí

 

Co potřebujete:

500 g ostružin, 200 g třtinového cukru (nebo dle chuti), 1 citrón, 2–4 snítky levandule (nebo 1–2 lžičky sušené), 2 lžičky ovocného pektinu

Postup:

Nejdříve si připravte sklenice, ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka, ty můžete navíc potřít lihem/čistým alkoholem a tím je sterilizovat. Ostružiny omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Rozmixované ostružiny propasírujte, ať je zbavíte zrníček, ale pokud vám zrníčka v marmeládě nevadí, lze tento krok vynechat. Propasírované ostružiny s cukrem přiveďte k varu, přidejte zbývající cukr, levanduli a šťávu z citrónu a na mírném plameni nechte chvilku povařit (stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí). Poté přidejte ovocný pektin smíchaný s lžící cukru a v džemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5–10 minut mírně společně povařit (ale nevařte celkově déle jak 20–30 min, protože po dvaceti minutách vaření se ničí v ovoci vitamíny). Zkoušku tuhosti můžete udělat tak, že na studený talíř kápnete trochu horkého džemu, necháte vychladnout a pokud nestéká, je dokonalý. Pokud se vám zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku pektinu. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru (skleničky můžete na závěr ještě i klasicky zavařit v trošce horké vody nebo v troubě).


Ostružinovo-hruškový džem s ořechy

Co potřebujete:

500 g ostružin, 500 g hrušek, 2 balení želírovacího cukru , hrst vlašských ořechů, 5 lžic citronové šťávy

Postup :

Ovoce omyjeme, hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka (dusíme v závislosti na odrůdě hrušek, měkčí hrušky budou podušené dříve, tvrdší o pár minut později). K měkkým hruškám přidáme rozmačkané ostružiny, 2 balíčky želírovacího cukru 2:1  a vaříme, dokud směs nezhoustne. Do hrnce s hotovým džemem vmícháme najemno nasekané ořechy a citronovou šťávu. Džem plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.

 

zdroj: www.labeta.cz




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření