Dřevěné brikety jsou zázrak původem z lesa

Situace nahrává přechodu ze spotřeby fosilních paliv na finančně výhodnější a k životnímu prostředí šetrné dřevěné brikety. Ptáte se, oč se jedná? V následující článku naleznete informace, které vyjasní vaše otázky.

Co jsou to ekobrikety?

Ekologické dřevěné brikety jsou vyrobené z lisovaných pilin, hoblin a oprané kůry stromů. Jde tedy o recyklaci biomasy, která pochází z jinak nevyužitelných produktů dřevozpracujícího průmyslu, proto označení ekobrikety. Používají se jako alternativa pro vytápění obytných prostor v krbech, kotlích a kamnech určených pro pevná paliva. Tento zdroj obnovitelné energie je k přírodě šetrný, nedochází k těžbě dalších stromů ani spalování fosilních paliv.

Brikety zvané cihličky

Slovo briketa pochází z francouzského „briquette“, v překladu to znamená „malá cihla“. V nabídce objevíte mnoho tvarů briket. Řekneme si o dvou základních a nejčastějších. Jsou to hranaté a válcové. Dřevěné briketyve tvaru kvádru nesou označení RUF podle názvu firmy, které vyrábí lisy pro tento produkt. Hmota dřevěných pilin nebo ve směsi s kůrou je hydraulicky slisována briketovacím strojem bez použití vysokých teplot. Svou velikostí připomínají klasické pálené cihly, proto se jim familiárně říká cihličky.

Válcové dřevěné brikety

Válcové brikety mají průměr 8 až 10 cm a délku kolem 30 cm. Lisování probíhá za teploty okolo 120 stupňů a při mechanickém tlaku 400 atmosfér. Tento výrobní proces stlačí dřevní hmotu do vysoké hustoty. Vysoká teplota produkuje u některých briket tmavou a občas i lesklou krustu. Pro tyto dřevěné brikety je charakteristické zvětšování objemu až o třetinu v průběhu spalování. Existují i velice tvrdé osmihranné dřevěné brikety Pini Kay.

Zdroj: Freepik

Správný výběr pro každý účel

Obrovský rozsah typů briket vás určitě vede k úvaze, které jsou zrovna pro vaše účely nejlepší. V první řadě si ujasněte, co od briket potřebujete. Chcete mít rychle prohřátý dům nebo udržet stabilní teplotu po dlouhou dobu? Brikety dřevěné dokážou obojí, záleží na vlastnostech původní suroviny při shodném tvaru. Směs borovice a smrku dokáže velice rychle vytopit prostory, ale doba hoření je kratší. Bukové brikety mají stejnou výhřevnost, ale rozdílem je delší doba vytápění. Odvíjí se od pravidla, že tvrdé listnaté dřevo hoří déle.

Kvalita briket

Nejkvalitnější dřevěné brikety jsou vyrobeny čistě ze dřeva nebo kůry. Neobsahují nežádoucí příměsi jako lepidlo nebo barvu. Pokud se ptáte, jak brikety můžou držet pohromadě, je to dané speciálním procesem výroby. Zhutnění za vysokého tlaku a teploty aktivuje lignin, který dřevní hmota přirozeně obsahuje. Takto dojde k jeho spojení v pevný blok o vysoké hustotě. Kvalitně stlačené brikety mají dlouhou dobu hoření a stabilní teplotu plamene.

Srovnání dřevěné brikety se dřevem

Hlavním důvodem, proč mnoho lidí přešlo od dřeva k briketám, je efektivita, kterou poskytují. V první řadě máte brikety ihned připravené k topení, protože už z výroby mají nízký obsah vody. Odpadá tím sušení dřeva. Slisování dřevěné brikety do malého objemu poskytuje vyšší výhřevnost a delší dobu hoření, proto nemusíte tak často přikládat. Taktéž se zbavíte řezání a štípání špalků za ne vždy příznivého počasí. Na skladování postačí menší zastřešené prostory. Avšak pozor si dejte na skladování přímo na holé zemi, které je nevhodné. Dřevo by mohlo začít odspodu prohnívat. Ideální je zavětrování prostoru uložení z boků, avšak zachování proudění vzduchu. Brikety jsou obecně šetrnější ke kouřovodům a komínu.

Zdroj: Freepik

Nejoblíbenější dřevní brikety

Nejvíce žádané z celého sortimentu jsou bukové brikety. Buk má tvrdé dřevo, dlouho hoří při stabilním plamenu, zanechává minimum popela, a tyto vlastnosti předává i briketám. Doba spalování briket se pohybuje okolo 5 hodin. Lisují se do tvaru kvádru i válce. K dostání jsou brikety čistě z buku i ve směsi s dalšími tvrdými dřevinami.

Dobré rady

Pro založení ohně zapalte nejdříve třísky, topeniště rozehřejte a pak přiložte brikety. Protože každý druh má jiné vlastnosti, uzpůsobte přívod vzduchu optimálnímu hoření. Dřevěné briketyskladujte vždy v suchém prostředí a zabraňte přímému kontaktu s vodou. Při navlhnutí nabobtnají a ztratí tak všechny své skvělé vlastnosti. Vždy kupujte kvalitní brikety i přes vyšší cenu. Levné jsou nekvalitně lisované, obsahují nežádoucí látky, hoří příliš rychle za vysoké teploty, a proto mohou poškodit vaše topeniště.

Brikety do krbu a jejich nákup

Pokud se chystáte nakupovat brikety do krbu, kamen či kotle, svěřte se do péče odborníků, kteří vám prodají kvalitní brikety a poskytnou rady, jak s nimi zacházet. Z nabídky e-shopu Optimtop.cz si vždy vyberete ze skladových zásob, které jsou okamžitě k dispozici. Součástí služeb je i doprava zdarma až k vašemu domu. Užijte si sálavé teplo a pohodlí vyhřátého domova. Vyzkoušejte ekobrikety.

 


Autor: Kateřina Špunda

 

Radek Stolář

Radek pracuje pro portál Kurzy.cz od roku 2016. Nejprve měl na starost technickou správu reklamy, ale od roku 2017 se rovněž stal členem obchodního týmu, kde působí dodnes. Ve volném čase se věnuje studiu grafiky, sportu, seriálům a rybaření.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika