Fotovoltaika, solární systémy - časté dotazy, otázky a odpovědi. Je možné získat dotace na pozemní fotovoltaické instalace?

mzp.cz, 28.7.2023

Je možné získat dotace na pozemní fotovoltaické instalace?

Fotovoltaický systém by měl být umístěn přednostně na střeše. Pokud to není možné, lze ho umístit i na jiných plochách nebo na zemi, ale nesmí to bránit růstu zeleně pod panely – je nutné panely instalovat na vhodné nosné konstrukci.

Je možné zažádat o dotaci v programu NZÚ 2021+ na výměnu měniče za hybridní a dodatečnou instalaci baterií u fotovoltaické elektrárny, na kterou již v rámci toho programu byla dotace čerpána?

Není to možné. V programu NZÚ 2021+ obecně platí, že nelze poskytnout dotaci na opatření, která byla již v minulosti dotačně podpořena.

Mohou být panely fotovoltaického systému umístěny i na budově s jiným číslem popisným, než je odběrné místo?

Je to možné, je však třeba zdůvodnit, proč nelze panely umístit na budově žadatele a doložit souhlas majitele objektu, na kterém budou panely umístěny, a to po celou dobu udržitelnosti tj. 10 let.

V domě s fotovoltaickou elektrárnou a plynovým vytápěním a ohřevem vody chci vyměnit současný zásobník teplé vody (ohřev plyn) za kombinovaný (v létě ohřev z přebytků FVE, v zimě plyn). Podle dotační kalkulačky by měla být kapacita zásobníku vody 287 l. Je možné pořídit menší zásobník?

Chcete-li využít na ohřev vody FVE, musíte splnit požadavek na velikost zásobníku vody stanovený Závaznými pokyny pro žadatele. Více informací najdete zde.

Při rekonstrukci rodinného domu chceme zažádat o dotace na zateplení, fotovoltaiku, tepelné čerpadlo a dešťovku. Potřebujeme vzhledem ke kombinaci opatření jednoho specialistu, nebo nám můžou projekty zpracovat jednotlivé realizační firmy?

V zásadě není nutné, aby celkový projekt zpracovával jeden specialista. V případě, kdy na sebe jednotlivá opatření navazují, jako například využívání přebytků elektřiny pro tepelné čerpadlo, je ale vhodnější, aby projekt na instalaci a propojení FVE a tepelného čerpadla zaštiťoval jeden specialista i kvůli možným reklamacím.

Je možné čerpat dotaci na výměnu starého kotle v podoblasti C1 a zároveň dotaci pro pořízení fotovoltaiky z podoblasti C3?

Kombinace dotace z C1 a C3 je možná. Je ale vyloučeno žádat o dotaci na variantu Tepelné čerpadlo pro teplovodní systém s přípravou teplé vody připojené k fotovoltaickému systému a současně o dotaci na variantu Fotovoltaika s efektivním využitím tepelného čerpadla, protože žadatel by získal výhodnější podporu na spolupráci tepelného čerpadlafotovoltaikou dvakrát. Ostatní kombinace jsou možné.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie