Éra pokročilé jaderné energetiky přichází do USA s prvním reaktorem AP1000® v komerčním provozu v elektrárně Vogtle

V elektrárně Vogtle provozované společností Southern Nuclear byl dnes zahájen komerční provoz prvního pokročilého jaderného reaktoru Westinghouse AP1000 ® Generace III+ v USA. Společnost Westinghouse blahopřeje týmu společností Southern, Georgia Power a partnerům projektu k dosažení spuštění komerčního provozu třetího bloku.

Tento historický úspěch znamená začátek nové éry čisté a cenově dostupné elektřiny z jaderných elektráren v Americe, které využívají nejpokročilejší technologii jaderných reaktorů, která je dnes na trhu k dispozici. Reaktory AP1000 v elektrárně Vogtle jsou prvními novými stavbami jaderných elektráren v USA za posledních více než 30 let.

Čtvrtý blok je nyní v procesu přípravy pro první zavezení paliva poté, co byly v květnu v rekordním čase dokončeny horké funkční zkoušky. Komerční provoz se očekává v posledním čtvrtletí letošního roku nebo na začátku roku příštího.

„V Americe můžeme vyrábět novou jadernou energii a musíme v tom pokračovat,” řekl Patrick Fragman, prezident a generální ředitel společnosti Westinghouse. „Získané poznatky a zkušenosti z těchto životně důležitých bloků v elektrárně Vogtle, stejně jako kompetence a schopnosti, které jsme vybudovali s našim dodavatelským řetězcem, dobře připravují společnost Westinghouse na další výstavbu nových jaderných bloků, které pomohou dosáhnout našich cílů v oblasti změny klimatu a energetické bezpečnosti.”

Osvědčená technologie AP1000 společnosti Westinghouse, využívající modulární konstrukci a konstrukční metody, nabízí skutečné výhody provozních zkušeností s globální flotilou a vyspělým dodavatelským řetězcem. Ke konci tohoto desetiletí bude po celém světě v provozu 12 reaktorů AP1000. Tyto faktory výrazně zlepšují ekonomiku a zmírňují rizika při dodržování harmonogramu pro budoucí zákazníky, a to jak v USA, tak v zámoří. Tým Vogtle prokázal na čtvrtém bloku významnou efektivitu s využitím zkušeností získaných během výstavby třetího bloku.

„Jsme vděční společnosti Southern Company za důvěru, kterou během této cesty vložila do společnosti Westinghouse a naší technologie,” řekl Patrick Fragman. „ Děkuji všem, kteří přispěli k úspěšnému dokončení výstavby bloků Vogtle, včetně desítek tisíc řemeslníků, technického a řídícího personálu.”

Bloky AP1000 v elektrárně Vogtle, která se nachází nedaleko Waynesboro ve státě Georgia, jsou tlakovodní reaktory Generace III+ s plně pasivními bezpečnostními systémy, modulárním konstrukčním designem a nejmenšími rozměry na MWe na trhu. Čtyři bloky AP1000 se v současnosti nacházejí v Číně, kde stanovují rekordy v provozním výkonu a dalších šest reaktorů je ve výstavbě. Polsko si nedávno vybralo reaktor AP1000 pro svůj program jaderné energetiky; Ukrajina se pevně zavázala k výstavbě devíti bloků AP1000 a společnost Westinghouse v červnu oznámila, že Bulharsko postaví blok AP1000 v jaderné elektrárně Kozloduj. Naše technologie je zvažována i v řadě dalších lokalit ve střední a východní Evropě, ve Spojeném království, v Indii a ve Spojených státech.

Společnost Westinghouse Electric Company tvoří budoucnost bezuhlíkové energie poskytováním bezpečných, inovativních jaderných a dalších technologií a služeb čisté energie po celém světě. Westinghouse dodal první tlakovodní reaktor pro komerční provoz na světě v roce 1957 a technologie společnosti je základem pro téměř polovinu všech provozovaných jaderných elektráren na světě. Díky více než 135 letům inovací je Westinghouse preferovaným partnerem pro technologie pokrývající celý životní cyklus jaderné elektrárny



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie