Reforma energetického trhu má ochránit spotřebitele před vysokými cenami: díky zelené energii i minisolárním elektrárnám

Redakce, 15.9.2023

Evropský parlament na včerejším plénu podpořil reformu elektrárenského trhu EU s cílem zajistit plynulý nástup obnovitelných zdrojů energie, agregace a flexibility. Dalším krokem bude trialog, na kterém bude hledat shodu mezi Evropskou komisí a členskými státy.

„Ačkoliv Evropané dlouhé roky spíše těžili ze společného evropského trhu s energiemi, ruská plynová válka odhalila zranitelnosti tohoto systému. Obnovitelné zdroje sice během uplynulého roku poskytovaly nejlevnější elektřinu na trhu, ale spotřebitelé neměli mnoho možností, jak by mohli z těchto výhod přímo těžit. Reforma designu elektrárenského trhu přináší mechanismy, které umožní domácnostem na nízké ceny z čistých zdrojů dosáhnout. Představená opatření řeší zrychlení zelené transformace i posílení energetické bezpečnosti současně se zajištěním stability a předvídatelnosti cen energií,“ komentuje hlasování europoslanců a europoslankyň Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Evropský parlament prosazuje, aby výnosy z rozdílových smluv bylo možné použít na ochranu zranitelných zákazníků nebo na podporu energeticky náročného průmyslu. Reforma také posiluje sdílení energie a aktivní roli domácností na energetickém trhu třeba jasnými podmínkami pro provoz minielektráren, které mohou mít například podobu balkónové fotovoltaiky,“ dodává Martin Sedlák.

Aktualizace směrnice má podle Evropského parlamentu zajistit jasné podmínky pro plug-in minisolární systémy do 800 wattů, které lze instalovat třeba právě na zmíněných balkonech bytových domů. Aktivní domácnosti, které tuto možnost využijí, mají mít nárok na odečtení sdílené elektřiny dodané do sítě od jejich celkové spotřeby v určitém časovém intervalu. Členské státy mohou zvážit osvobození výsledné sdílené elektřiny od daní, poplatků a síťových poplatků. Mezi další nástroje pro ochranu spotřebitelů před vysokými cenami energie, které je nutné podle návrhu reformované směrnice rozvinout, patří využití akumulace energie, rychlejší nástup chytrého měření a posílení přenosových a distribučních sítí s cílem lépe integrovat obnovitelné zdroje včetně vyššího přeshraničního propojení.

Svaz moderní energetiky sdružuje nejvýznamnější oborové asociace moderní energetiky i klíčová výzkumná univerzitní centra. Díky průřezovému zastoupení expertů umí Svaz nabídnout ucelený pohled na možnosti rozvíjejícího se oboru nové nízkouhlíkové energetiky. Svaz má za cíl proaktivně vstupovat do české i evropské debaty o možnostech proměny energetiky. Zároveň přináší klíčové impulsy, které zajistí přední pozici ČR v oblasti vývoje a výroby progresivních technologií. Právě k příležitostem, které se v oblasti přechodu na nízkouhlíkovou energetiku otevírají, chce v Česku vést širokou diskuzi zaměřenou na prosazení opatření, které podpoří samovýrobu elektřiny, rozvoj akumulace energie, posílí možnosti společné výroby elektřiny a tepla, implementaci chytrých sítí, elektromobility nebo nových prvků v rámci energetického trhu přicházejících s digitalizací. Více informací na www.modernienergetika.cz .



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie