300 000 - MMR preferuje novomanželské půjčky poskytované státem

Cianews.cz, 27.8.2004

Dvě varianty dotovaných půjček na pořízení nemovitosti pro novomanžele připravilo ministerstvo pro místní rozvoj. Příští týden budou ministři diskutovat o možnosti poskytovat nízkoúročené půjčky z prostředků státního fondu rozvoje bydlení. Další alternativou je, že úvěry bude nabízet některá z velkých komerčních bank a stát bude dotovat úroky. Objem úvěru bude dosahovat maximálně 300 tisíc korun. Kromě toho ministerstvo navrhne vládě ještě další zvýhodněnou půjčku ve výši 50 tisíc na vybavení domácnosti. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek.

Paroubek podle svých slov preferuje první variantu, neboť peníze by se do fondu bydlení vracely a byly by stále využitelné. Úroky u takového úvěru by se měly pohybovat kolem 1,5 procenta. "Celkový objem půjček udělených v následujícím roce by měl dosáhnout až 1,5 miliardy korun," uvedl Paroubek. Další možností je podle něj vyhledání peněžního ústavu, který bude tyto půjčky poskytovat. "Jednalo by se o velkou banku s celorepublikovým pokrytím, která bude schopna poskytovat novomanželské půjčky za nízké úroky," dodal ministr s tím, že stát by je dotoval třemi až čtyřmi procentními body.

Otázka garancí na takové komerční úvěry by podle něj nebyla problematická. Stát by ručil pouze za manžele s velmi nízkým příjmem. "S některými bankovními domy jsem o tom již mluvil a dozvěděl jsem se, že rozsáhlé garance nebudou potřeba. Z potenciálního objemu deseti miliard by stát ručil za půjčky ve výši 1,5 až dvě miliardy korun. Návrhy ministerstva rovněž počítají s tím, že začátek splácení půjčky bude možné odložit. "Počítá se i s možností přerušení splátek," řekl ministr. Manželům by se rovněž za každé dítě odečetlo od půjčky deseti tisíc korun, maximálně však 30 tisíc korun.

Paroubek se kvůli novomanželským půjčkám sejde příští týden s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou a premiérem Stanislavem Grossem. První novomanželé by podle Paroubka mohli zvýhodněné úvěry dostat již na začátku příštího roku. Věková hranice pro udělení půjčky by podle návrhu ministerstva měla být 36 let.

-vp-, -kaj-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality