Rady pro koupi nemovitosti - na co si dát pozor, co vyžadovat

V následujících několika odstavcích se pokusíme zmapovat důležité okruhy, které by měl pečlivě ohlídat každý zájemnce o koupi RD nebo bytu respektive jakékoliv nemovitosti.

1. Čím více informací tím lépe
Pokud zvažujete koupi ještě nepostavené nemovitosti vyplatí se získat co nejvíce vstupních informací o prodávající respektive stavební firmě - historie firmy, reference na již realizované stavby, existence vzorových domů. Toto platí v mírně pozměněné podobě také pro RK, pokud je ona tím, kdo nabízí vystavění nemovitosti.

2. Kolečko na úřadech
Rozhodně se doporučuje informovat se na příslušných úřadech existuje-li vůbec něco podobného nabídce v jejich povědomí, případně v jakém stádii jsou potřebná povolení atd.

3. Neplaťte nic předem, dokud nemáte dostatečné zdroje
Je velice ošidní až vysloveně riskantní platit něco před tím, než máte jistotu, že vám banka poskytne požadované financování, pokud nemáte vlastní zdroje.

4. Konečná cena musí být jasná
Ceny nemovitostí avizované v inzerátech jsou jen velmi málo kdy skutečné konečné ceny. Předem tedy zjistěte co přesně je součástí nabídky a kolik to bude ve finále stát. Informujte se zda je v nabídce započten pozemek, základová deska domu, zasíťování a podíly na okolních komunikacích, případně konečné terénní úpravy.

5. Podrobně prostudujte kupní smlouvu
V tomto případě se doporučuje před samotným podpisem kupní smlouvy případně smlouvy o dílo tyto velmi podrobně prostudovat a objasnit si sporné pasáže. Od věci není ani vyhledání odborné právní konzultace. Pečlivě prostudujte také případné podmínky provedení a standardů stavěné nemovitosti a položkový rozpočet. Důežité je sledovat lhůty obsažené ve smlouvách a faktory, které je mohou ovlivnit. Stejná situace je u platebního kalendáře. U financování pomocí bankovních produktů vyžadujte svázanost respektive pohyblivost jednotlivých termínů na plnění z finančního ústavu.

6. Konečné vyúčtování
Poslední splátka by měla následovat až po úplném předání domu případně na oboustranně odsouhlaseném protokolu o závadách a nedodělcích včetně navrhovaných postupů jejich odstranění a vypořádání. Vyžadujte dodržování sankčních pravidel - pozor je to oboustranné.

Související zprávy: Jak postupovat při prodeji nemovitosti ! 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Realitní poradna