Jahn: Deregulace by měla být okamžitá a bez náhrad

Tým expertů pod vedením vicepremiéra Martina Jahna v rámci studie o strategii hospodářského růstu ČR do roku 2013 vypracoval také pasáž o (de)regulaci nájmů. Podle expertního týmu by deregulace nájmů měla být okamžitá a zcela bez náhrad. Stát by měl zcela zrušit všechnu pomoc v oblasti bydlení vyjma podpory stavebního spoření a hypoték.
Výpovědní lhůta ze současných nájmů by měla být 1 rok, u důchodců 2 roky a u rodin s dětmi do 4 let věku 3 roky. Pro deregulaci není potřeba přijímat nový zákon ale jen zrušit některé paragrafy občanského zákoníku.

Podle studie by stát nemusel deregulaci niíjak kompenzovat, protože na trhu existuje dostatek volných bytů ve všech kategoriích. Nejvíce volných bytů je pro domácnosti s nízkými příjmy, což odpovídá panelovým domům, o které je v poslední době jen nízký zájem a jejiích ceny rapidně klesají.

Po deregulaci by nemělo dojít k žádným sociálním otřesům. Počet bytů je dostatečný, deregulace by způsobila pouze "migraci" respektive přesun bohatších vrstev směrem do center a lukrativnějších částí a naopak.

Deregulace by usnadnila pracovní migraci, což by mohlo zapůsobit na nezaměstnanost.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality