Plast v interiéru – přijatelná kombinace vzhledu a ceny

Peloton, 2.6.2006

Plastové solitéry jsou pro designéry odnepaměti ideální příležitostí pro vyjádření osobního názoru na estetiku, tvarování, materiály, barevnost a styl. Mezi oblíbené plastové solitéry patří židle, křesla, jídelní stoly, konferenční stolky a doplňky, neuvěřitelně pestré a proměnlivé, zejména díky takřka libovolným možnostem tvarování a široké paletě barev včetně efektu transparence. Aktuální trendy se obracejí do minulosti a inspirují se organickými, měkce oblými tvary. Transparentní probarvený plast dodá solitéru vtip, šmrnc a lehkost. Svou křehkou průhlednou krásou interiér opticky oživí, odlehčí a příliš ho nezaplní. Nachází proto uplatnění především ve stísněných prostorech, v moderních až avantgardních interiérech.

 

Plastový nábytek díky tvárnosti plastu zůstává subtilní a elegantní. Ideálně proto doplní první samostatné bydlení studenta stejně jako společné bydlení začínajícího mladého páru. Ani po přestěhování do většího se však svého oblíbeného plastového solitéru nemusíme vzdávat: křehký a výtvarně zajímavý prvek se bude dobře vyjímat v každém interiéru. Výhodou plastového nábytku je kromě optické lehkosti a zajímavé barevnosti především lehkost potažmo mobilita, kterou oceníme při stěhování. Při volbě plastového nábytku bychom se však měli zamyslet nad vlastním životním stylem a přístupem k ekologii. Ani sebeodolnější tvrzený plast, obzvlášť v transparentním provedení není nezničitelný a postupem času se na něm projevují stopy každodenního užívání: mechanické namáhání a únava materiálu. Vedle škrábanců, které ubírají obzvlášť transparentním materiálům polovinu kouzla, je to možnost prasklin, které mohou výrobek zcela znehodnotit. Plastový nábytek je více ohrožen morální smrtí, která často předchází jeho skutečné ztrátě funkce. Vzepřít se neúprosnému zubu času se dosud podařilo jen několika málo nábytkovým solitérům slavných návrhářů mezinárodního formátu.

 

Křesla a židle

Pro chvíle relaxace, romantického snění, soustředění nad napínavou knihou nebo brouzdání po internetu nemusíme využívat jen měkké polstrování klasické sedací soupravy. Srovnatelné pohodlí nám může nabídnout plastový nábytek. Křesílko vylisované z jediného kusu nás příjemně překvapí pohodlným sezením. Díky sofistikovaným modelovým programům lze docílit dokonalé ergonomie tvaru a při sezení pocitu, že nám křesílko padne jako ulité. Snad ještě více oblíbeným solitérem moderního interiéru je plastová židle. Svým designem a tvarováním se opět hlásí k historii, barevnost je buď umírněná nebo naopak velmi výrazná až agresivní: nejčastěji v módních neředěných odstínech oranžové, červené. Bílé židle jsou ideální do moderního interiéru, kde budou působit svěže a neokoukají se tak rychle jako jejich barevné kolegyně. Ty naopak v interiéru hrají roli akcentů, které zaujmou na první pohled, ale rychleji se nám omrzí. Zlatou střední cestou při volbě barevnosti nabízejí jemné pastelové tóny meruňková, zelenkavá nebo vanilkově žlutá.

Plast nám pomůže změkčit subtilní látkové polstrování, často s výraznou strukturou či barevností. Látkový potah samozřejmě ještě zvýší komfort sezení, pohlcuje zvuk v interiéru, v létě saje pot a lze ho dobře začlenit do každého interiéru. Při výběru v obchodě se nebojme do židle či křesílka usednout a několik minut v něm posedět nad donesenými novinami. Nebojme se dát na první dojem – je tvarování sedáku a opěráku vyhovující? Netlačí nás nikde? Sebemenší náznak nepohodlí v prvních minutách po usednutí totiž v běžném životě snadno sklouzne k utrpení, které nás spolehlivě od užívání křesla odradí. Područky nám usnadní usedání i vstávání, kromě toho designérům pomáhají ozvláštnit celkový vzhled plastového sedáku a opěráku, které se s nimi spojují v kompaktní, moderní tvar vajíčka. K plastovým subtilním “skořápkám“ sedáků v hravých barvách se nejlépe hodí stejně křehká a jemná kovová konstrukce podnoží. Tu tvoří buď čtyři kovové nohy z tenkých chromových profilů, nebo jediná centrální noha podepřená u země pětiramenným podnožím. Manipulaci s moderními a subtilnějšími křesílky usnadňují kolečka nebo kluzáky.

Mezi plastový nábytek můžeme zařadit i mnohé alternativní výrobky, mezi které patří například plastové pytle vyplněné polystyrénovou drtí nebo pestře barevné a průsvitné nafukovací křesílko. Oba solitéry jsou v dětském pokoji vítaným oživením, kromě toho přirozeně rozvíjejí motoriku a pohyblivost malých uživatelů.

 

Stoly a stolky

Plast můžeme najít také na nočních, konferenčních, odkládacích nebo dokonce jídelních stolech. Pro svou subtilní konstrukci a mobilitu najdou uplatnění v nevelkých prostorech. Jejich prostorovou úspornost často zdůrazňuje stohovatelnost – sady tří stolků odstupňovaných podle velikosti a prakticky zasunutelných do sebe. Noční stolky se světlou plastovou deskou nesenou subtilním lesklým kovovým podnožím působí ve skromné ložnici lehce a vzdušně, opticky omezený prostor nezaplňují. Velmi praktické je doplnění menších stolků kolečky.

K výhodám plastových stolních desek patří snadná údržba – stačí ji lehce setřít měkkým vlhkým hadříkem. Z důvodu značného provozního zatížení stolních desek je vhodné vyhnout se transparentním materiálům, které se příliš brzy nehezky poškrábou. Osvědčeným a praktickým tvarem pro všechny příruční stolky je obdélník či čtverec, tedy pravidelné a pravoúhlé tvary, které lze vzájemně dobře kombinovat a sesazovat do kompozic podle momentální potřeby. V posledních letech slaví opět úspěchy stoly oválných, kruhových či zcela nepravidelných až fantastických tvarů. Plast je výhodný také pro možnost měkkého oblého tvarování hran nábytku, které mohou v ložnici snadno poškodit lůžkoviny, v obytném prostoru se o ně můžeme sami poranit. Stolky oblých tvarů jsou každopádně šetrnější k častému pohybu aktivních dětí v obytné zóně, ale vyžadují více prostoru, ve kterém jejich ladné křivky nejlépe vyniknou. Vzhledem k rozměrovým nárokům jídelního stolu vyznívá nejlépe kruhový plastový stůl z centrální nohou odlitý z jediného kusu. Elegance hladkého plastu s jemnými náběhy na podmanivém a silném půdorysu kruhu je dotažena k dokonalosti. Plastovou desku na dřevěném nebo kovovém podnoží oceníme díky snadné údržbě také v pracovně, nikoliv však v dílně. Pokud zvolíme na desku raději dřevo a plastu se nechceme vzdát, doplňme stůl zajímavě barevným plastovým kontejnerem. Vedle obvyklých zásuvek můžeme stůl vybavit speciálními kontejnery pro počítač, tiskárnu nebo skener a boxy pro přenosová média.

 

Nábytek

Aktuální trendy v moderních nábytkových sestavách lze zobecnit na jednoduchost až geometrickou strohost tvarů a optickou lehkost. Korpusy se osvobozují od hmotného soklu, jehož funkci přebírají subtilní kovové nožky nebo rámy tvořící vertikální předěly sestavy, kterou současně výrazně člení a rytmizují. K optickému vylehčení výrazně přispívá také dynamické kombinování uzavřených a otevřených úložných segmentů, plných a prosklených dvířek. Plast je materiálem, který je díky pružnosti poměrně odolný, praktický z hlediska údržby a při částečné transparenci se výborně hodí pro odlehčení plných dvířek sestavy. V kombinaci se dřevem by plast snadno mohl vypadat lacině, lépe mu sluší kombinace s kovem. Tenké hliníkové rámečky jednotlivých polí dvířek sestavu opticky rozjasní a lépe propojí plast s podnožím sestavy. Hlavní devizou plastu opět zůstává barevnost: na sestavě pro mladé nekonvenční uživatele můžeme najít dříve zcela nepředstavitelné barvy: blankytně modrou, zářivě oranžovou nebo jasně červenou. Omyvatelnost a malé prostorové nároky jsou devizy, které předurčují plastový nábytek k použití do malé koupelny mladých a nekonformních uživatelů. Také v předsíni můžeme potkat plast – na otevřeném i uzavřeném botníku oceníme jeho snadnou údržbu, obzvláště ve vícečlenné domácnosti s malými dětmi.

 

Svítidla

Geometrizující a bohatě členěná plastická stínidla centrálních lustrů svým bílým měkkým světlem oživí každý interiér s vyššími stropy a ve vtipné nadsázce připomínají opět 60. léta – plastového boomu. Bohatě členěné koule vytvořené z chytře poskládaných a vyřezaných tenkých plastových šablon najdeme na trhu hned od několika výrobců. Naopak při návrhu průsvitného stínidla pracují tvůrci s atraktivní výraznou barevností, která nejlépe vynikne na strohém a jednoduchém tvaru. Mezi oblíbené moderní barvy patří kromě osvědčeného čirého plastu jasně žlutá, oranžová a červená, ale můžeme se setkat i s méně obvyklou olivovou nebo fialovou. Plastové rámečky často zdobí svítidla zápustná do podhledu, která při rozsvícení projasní a prostor zajímavě oživí. Mezi vyhledávané barvy patří u avantgardních svítidel ostře reflexní tóny: citrónově žlutá, zářivě oranžová a ostře zelená, často kombinované s viditelnými rozvody vedenými v průsvitném plastu. V konzervativnějších interiérech se budou lépe vyjímat jemné odstíny meruňkové nebo středně modré.

 

Doplňky

Plast najdeme na podlahových krytinách, tapetách a mnoha interiérových doplňcích. Vinylové tapety se svými odvážnými, kontrastními a výrazně barevnými velkoplošnými vzory opět odkazují do minulosti, v černo-bílé barevnosti k op-artu. Na vzorech se uplatňují geometrickými tvary či velké stylizované květy, které vytvářejí opakující se velmi výtvarně působivý rastr. Díky své houževnatosti nachází plast uplatnění také jako podlahová krytina – moderní PVC nás příjemně překvapí širokou škálou vzorů a barev. Plast najdeme na moderních obalech na květináče, kde se ušlechtilým povrchem barevností často snaží napodobit keramiku. Vrací se také do kuchyně, kde na nádobí a doplňcích konkuruje keramice, sklu i porcelánu. Plast nachází uplatnění také na různých dekorativních a samoúčelných ověsových závěsech, které opticky rozdělují interiér, zajímavě vyplní zárubeň místo dveří v často frekventovaném prostoru, příjemně reagují na náš pohyb nebo závan větru a strhávají na sebe pozornost díky výrazné barevnosti.

Dětský pokoj nebo moderní pracovnu oživí nepřeberné množství polic, poliček, nástěnných skříněk a boxů určených přímo pro jednotlivé mediální nosiče. Plast se uplatní také na mnoha drobných doplňcích nezbytných pro udržení pořádku na pracovním stole i pod ním: odpadkovému koši houževnatý plast sluší a dobře se omývá.




Více se dočtete v časopisu Dům a zahrada č.6/2006.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design