MMR Gandalovič: sám trh určí strop nájemného v jednotlivých městech

Otázky právních vztahů mezi nájemníky a pronajímateli v České republice po roce 2010 je třeba začít řešit v dostatečném předstihu a za účasti všech stran. Shodli se na tom při dnešním jednání ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič a místopředseda Sdružení nájemníků ČR (SON) Milan Taraba. Hlavním tématem jejich setkání bylo vyjasnění názorů obou stran na otázky regulace trhu s byty po roce 2010. 

 

„V roce 2010 skončí platnost zákona z letošního roku, který upravuje jednostranné zvyšování nájemného. Už teď se ale musíme začít vážně zaobírat otázkou, co by mělo následovat,“ řekl po setkání ministr Gandalovič. Ten předsedu sdružení seznámil se svou představou úplné deregulace nájemného, tzn. dosažení naprosto svobodných vztahů mezi nájemníky a pronajímateli ve výši nájemného. Oproti představě nájemníků, která i v budoucnu s určitou mírou regulace počítá, je ministr Gandalovič přesvědčen, že strop nájemného v jednotlivých městech určí sám trh a konkurence vlastnického bydleníhypotečními úvěry.

 

Podle místopředsedy Sdružení nájemníků ČR by měla taková jednání začít co nejdříve, přičemž účastnit by se jich měly všechny relevantní subjekty. „Nalezli jsme mnoho styčných bodů, především pak v nezbytnosti řešit situaci v dostatečném předstihu a koncepčně,“ řekl po jednání Taraba.

 

Ministr pro místní rozvoj ocenil poradenskou činnost, kterou SON poskytuje obyvatelům ČR v souvislosti s jednostranným zvyšováním nájemného podle zákona č. 107/2006 Sb., který nabude účinnosti 1.1.2007. Nájemné v bytech s regulovanými činžemi se má od ledna 2007 do roku 2010 zvyšovat v průměru o 19,2 procenta ročně*. Obě strany se závěrem shodly na potřebě zhodnotit působnost tohoto zákona. „Považoval bych za optimální, pokud bychom funkčnost této právní normy po roce jejího fungování vyhodnotili a jasně pojmenovali případné problematické body a navrhli jejich řešení,“ uvedl po jednání ministr Gandalovič.

Zdroj: TZ MMR

Související zprávy:
Křeček - Gandalovičův návrh považují v EU za... 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality