Majitelé nemovitostí chtějí zvýšit nájemné na severu Čech a Moravy

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle sdružení majitelů domů a bytů bude po dokončení deregulace ještě nutné zvýšit nájemné na úroveň obvyklého hlavně v malých městech, v severních Čechách a na severní Moravě. Zároveň sdružení upozorňuje na to, že deregulace nájemného dosud výrazně nezvýšila cenu bydlení na téměř celém území ČR.

Po dokončení deregulace nájemného na úroveň pěti procent z tržní ceny bytu ročně očekávají pronajímatelé, že bude nutné zvýšit také pronájmy nových a rekonstruovaných bytů. "Toto zvýšení však stejně nedosáhne ani průměru EU," uvedl předseda Občanského sdružení majitelů domů a dalších nemovitostí v ČR Tomislav Šimeček s tím, že se sdružení na takovou hranici dostat ani nechce. "Víme, že průměrná čísla jsou ovlivněna mnoha faktory a nemůžeme vše proto takto srovnávat, přesto je zvýšení cen nutné," vysvětlil.

Majitelé domů a bytů kritizovali především stát, který podle nich dostatečně neřeší otázku bytové politiky. "Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo amatérské zákony o hmotné nouzi a sociálních příspěvcích na bydlení. Lidé, kteří ale tyto příspěvky skutečně potřebují, tento zákon nechrání a pouze přenáší část povinností státu na obce," řekl Šimeček.

Pronajímatelé si stěžují, že současná i předešlá vláda nepřijala nutné zákony z oblasti bydlení, které zaručí majitelům domů, aby nájemné pokrylo alespoň náklady na opravu a správu jejich nemovitostí. "Stát o tom problému ví a my jsme mu nabídli pomoc s přípravou nové legislativy, ale doposud se žádný zákon v této oblasti nepřipravuje," sdělil Šimeček.

Tomáš Paták, patak@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zpráva dne z Deregulace nájmů