Nájemné v příštím roce vzroste v průměru o 17,3 %, některé lokality mohou ale podražit až o polovinu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Regulované nájemné vzroste v příštím roce v průměru o 17,3 procenta, některé oblasti mohou ale zaznamenat až 50procentní nárůst. Údaje zveřejnilo ve středu ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

"Konečné navýšení závisí na mnoha faktorech, například na základní ceně za lokalitu, aktuální výši nájemného a počtu let deregulace," vysvětlil ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. U obecních bytů tak například vzroste nájemné o 20 až 30 procent, v některých oblastech ale až o 50 procent.

Lidé, kteří žijí v bytech s regulovaným nájemným, mají možnost spočítat si, jaké ceny za bydlení budou muset v příštím roce platit. MMR totiž ve středu na své webové stránky umístilo kalkulačku nájemného na příští rok, pro některé oblasti až do roku 2012.

V současné době regulované nájemné využívá až 750 tisíc domácností, pro téměř 450 tisíc domácností je pak příští rok posledním rokem, kdy je maximální výše nájemného stanovena zákonem. Poté již bude vše záviset jen na domluvě mezi majitelem bytu a nájemníkem.

Bytům v krajských městech, s výjimkou Ostravy a Ústí nad Labem, a obcím Středočeského kraje s počtem obyvatel nad 10 tisíc, se deregulace posouvá až na rok 2012. "Cílem prodloužení deregulace v těchto lokalitách je především sociální opatření. Nájemné v těchto bytech už je velmi vysoké a jednorázové navýšení na cílové nájemné by znamenalo vysoké sociální zatížení nájemníků," vysvětlil Miroslav Kalous, náměstek ministra pro místní rozvoj.

Ekonomika.iHNed.cz 1. 7. 2009 11:52 (aktualizováno: 1. 7. 2009 13:17)
Nájemné někde příští rok stoupne až o polovinu
V krajských městech by měl být nárůst nájmů nižší, protože nájemné je v nich vyšší a jeho regulace potrvá do roku 2012.
PRAHA 1. 7. 2009 (iHNed.cz)
reklama
Lidé žijící v bytech s regulovaným nájemným si mohou od začátku července spočítat, jaké nájemné po nich budou požadovat majitelé domů v příštím roce. Údaje, ze kterých se maximální výše regulovaného nájemného počítá, jsou platné po celý příští rok a týkají se odhadem přibližně 750 000 domácností po celé republice.

Regulované nájemné může příští rok v některých menších městech vzrůst až o více než 50 procent, přičemž jde hlavně o byty, kde příští rok regulace nájemného skončí. Naopak v krajských městech by měl být nárůst nižší, protože nájemné je v nich vyšší a jeho regulace potrvá do roku 2012. Vyplývá to z kalkulačky pro výpočet regulovaného nájemného pro příští rok, kterou ve středu představilo ministerstvo pro místní rozvoj.

Například v bytě o ploše 60 metrů čtverečních v obci s 2000 až 9999 obyvateli, která leží v Pardubickém kraji, letos regulované nájemné podle údajů MMR činí 1669 korun a příští rok může vzrůst až o 975 korun na 2644 koruny, což odpovídá zvýšení o 58 procent. Naproti tomu regulované nájemné za šedesátimetrový byt v Praze-Nuslích letos činí podle údajů MMR 4917 a příští rok jej lze zvýšit o 15,9 procenta na 5699 korun, přičemž cílové nájemné má v roce 2012 činit 7653 korun. Stejným tempem by se regulované nájemné v těchto pražských bytech mělo zvyšovat i v letech 2011 a 2012.

Regulované nájemné se týká asi 750 000 domácností a podle odhadu MMR příští rok vzroste průměrně o 17,3 procenta a letos o 30 procent.

"Konečné navýšení (nájemného) závisí na mnoha faktorech, například na základní ceně za lokalitu, aktuální výši nájemného a počtu let deregulace," sdělil ve středu novinářům ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Připomněl, že pro téměř 450 000 bytů je rok 2010 posledním, ve kterém je maximální výše nájmu stanovena zákonem. Od roku 2011 bude v těchto bytech platit volné nájemné a jeho výše bude záviset na dohodě mezi majitelem bytu a nájemníkem.

Konečnou cenu stanoví majitel domu
Částka, kterou si občané vypočítají pomocí zmiňované kalkulačky, však nemusí odpovídat sumě, kterou budou za bydlení v příštím roce skutečně platit. Je totiž pouze na majitelích domů, zda plně využijí možnosti zvýšení nájmů, které jim probíhající deregulace umožňuje.

Regulované nájemné se počítá z ceny nemovitosti za poslední tři roky, nová kalkulačka tedy vychází z údajů za léta 2006, 2007 a 2008. Současný pokles cen nemovitostí v důsledku krize se tedy ve výpočtu regulovaného nájemného na příští rok neprojeví.

V minulém roce se regulované nájemné nejvíce zvýšilo v Praze, ve Středočeském kraji, v Hradci Králové a v Brně. Naopak zanedbatelný prostor pro zvyšování nájmů měli majitelé bytů v severních Čechách, v Moravskoslezském kraji, na Jablonecku a na Karlovarsku

Regulované nájemné v příštím roce opět výrazně poroste. Sdružení nájemníků ČR (SON ČR) očekává, že v některých oblastech se může zvýšit o 40 až 60 procent, což znamená zdražení až o 1000 korun. Za rychlým růstem bude podle nájemníků stát mimo jiné i kalkulačka nájemného vytvořená ministerstvem pro místní rozvoj. Vychází totiž z cen bytů v roce 2008, a tak nezohledňuje současnou recesi.

Video: Reportáž Hany Vorlíčkové

0


Související
27. 6. 2008

Regulované nájmy rekordně podraží, někde až o polovinu
Až o tisíc korun by se mohlo v příštím roce zvednout regulované nájemné. Takové jsou odhady Sdružení nájemníků. Nejvíce - tedy asi o 40 až 60 procent - by se mohlo nájemné zvednout u bytů ve velkých městech. Naopak v malých obcích by mohlo zůstat na letošní úrovni.

Ministerstvo pro místní rozvoj počítá v příštím roce s průměrným růstem nájemného o 17,3 procenta. Podle mluvčí úřadu Ayrera však může být růst v jednotlivých oblastech značně odlišný. Loni se zdražovalo nejvíce v Praze, Středočeském kraji, v Hradci Králové a v Brně. Naopak nejmíň to bylo v severních Čechách, v Moravskoslezském kraji, na Jablonecku a Karlovarsku.

Podle místopředsedy sdružení nájemníků Milana Taraby je v mezinárodním srovnání českým specifikem výrazný cenový rozdíl mezi jednotlivými lokalitami. "Rozdíl v ceně nájemného mezi bytem o rozloze 50 metrů čtverečních v Praze 6 a v Ústí nad Labem je až 600 procent," upřesnil Taraba. V západní Evropě přitom ale činí rozdíl obvykle maximálně trojnásobek.

Taraba se domnívá, že stanovení kalkulačky ministerstva pro místní rozvoj pro výpočet regulovaného nájemného vychází ze zkresleného modelu trhu. Tato statistika vychází z průměrné kupní ceny v dané lokalitě, podle Taraby by však měla vycházet ze srovnání veškerých bytů. Taraba rovněž poukázal na fakt, že letošní kalkulačka pro výpočet regulovaného nájemného bude vycházet z dat z roku 2008, kdy kupní ceny nemovitostí ještě nereflektovaly současnou recesi na trhu.

Řešením někdy svízelné situace domácností, které se musí s rychlým růstem regulovaného nájemného vyrovnat, by podle Taraby bylo přijetí zákona o sociálním bydlení a o nájemném a službách. Nejvíce defavorizovanými skupinami jsou mladé páry a senioři. Podle průzkumu z roku 2007, které si SON ČR nechalo zpracovat, si nemůže dovolit pořídit vlastní bydlení 65 procent mladých lidí.

Katerina Vokurková, vokurkova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zpráva dne z Deregulace nájmů