Úrokové sazby: Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM sazby vzrostly až o 6bp

Daniel Kozel, 9.2.2001

Týdenní zpráva Komerční banky

Datum : 9.2.2001

Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM sazby vzrostly až o 6bp. IRS sazby stouply o 9-7bp podle splatnosti.

       Ceny dluhopisů klesaly. Desetiletý stát GB 6,4/10 klesl ze 98,80 na 98 a vynáší 6,695% (+12,1bp). Cena sedmiletého státního dluhopisu GB 6,3/07 klesl na 99 a na bidu vynáší 6,501% (+10,2bp). Na kratším konci výnosové křivky klesl GB 10,9/03 ze 112,50 na 111,60 pří výnosu 5,706% (+17bp).

       Růst úrokových sazeb během uplynulého týdne byl vyvolán dvěmi faktory. Prvním bylo zveřejnění „Zápisu z jednání Bankovní Rady". Trh čekal především na zveřejnění hlasování jednotlivých členů. Výsledek hlasování byl mírným překvapením, neboť se ukázalo, že BR hlasovala jednomyslně pro zanechání sazeb na současné úrovni. ČNB zveřejnila, že uvažovala o snížení diskontní a lombardní sazby, ale neučinila tak, kvůli možné nervózní reakci trhů. Předpokládáme, že ČNB sníží diskontní sazbu z 5% na 4,75% a bude tak demonstrovat, že pravděpodobnost snížení a zvýšení je vyvážená. Zveřejnění inflace za leden bylo druhým faktorem, který působil ve směru růstu sazeb. Za vysokým meziměsíčním růstem inflace se sice skrývala především deregulace, nová struktura spotřebního koše a sezónnost, nicméně výsledné číslo překonalo tržní konsensus. Poptávkové tlaky však stále nejsou zjevné. Citlivost IRS sazeb a výnosu dluhopisů na uvedené faktory byla rozdílná. Swapy mají stále tendenci zůstávat na nižších hladinách než výnosy dluhopisů. Tento vývoj vedl k dalšímu zúžení spreadu.

       Události uplynulého týdne mírně změnily naše očekávání budoucího vývoje měnové politiky. Očekáváme, že ke zvýšení REPO sazby ČNB o 25bp dojde až ve Q4. Během roku 2001 očekáváme zvýšení sazeb v rozsahu 25bp.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None