Odborník radí: Konec oprýskané barvě na střeše

Na garáži mám střechu z pozinkovaného plechu starou asi 25 let. Zhruba 8 nebo 10 let řeším stejný problém, kdy se vždy na stejném místě přibližně rok od nového nátěru barva začne loupat. Neloupe se v celé ploše, ale vždy na konkrétním místě. Můžete mi popsat postup, jak střechu ošetřit, aby se sloupnutí neopakovalo? Byl bych rád, kdybyste mi sdělili i název barvy, která je nejvhodnější. Děkuji Vám.

 

Pokud je střecha již zasažena loupáním je sanace složitější než v případě "zdravého" nátěru, který se průběžně obnovuje novými vrstvami. Bez ohledu na použitou nátěrovou hmotu je třeba nejdříve ošetřit podklad a zbavit se zcela odloupaných částí. Postižená místa je třeba obrousit brusným kotoučem, nejlépe až na kovový základ, hrany do ztracena. Přilnavé plochy barvy stačí zdrsnit. Důvod proč se vám barva nejdříve opakovaně loupe, je právě přítomnost nepřilnavých ploch které se oddělí i s novým nátěrem. Proto se to děje na stále stejných místech.

Délka životnosti nového nátěru bude přímo úměrná kvalitě barvy - tzn. i její ceně. Můžete volit z vodou-ředitelných barev, polyuretanových barev nebo různých speciálních reaktivních nátěrů. Rozhodně doporučuji vícevrstvý nátěr. Základ a finál. I tak Vás ale čeká spousta práce, protože klasický pozink vyžaduje pravidelnou údržbu. Vzhledem k tomu, že se jedná o střechu garáže, která nebude mít více než 20 m2, uvažoval bych ve Vašem případě o kompletní výměně za moderní bezúdržbovou falcovou nebo profilovanou krytinu, nebo krytinu z trapézového plechu, které jsou již během výroby opatřeny speciální extra odolnou povrchovou vrstvou barevného Polyesteru nebo HB Polyesteru. Díky tomu odpadá starost s natíráním či rezavěním. Nabídka obsahuje různé typy krytin s rozdílnou výškou vlny a profilací a více než 19 barev v lesklých, matných i metalických odstínech. Životnost těchto krytin je nejméně 40 let, prověřeno v drsných skandinávských podmínkách, odkud pochází. Budete tak mít po starostech téměř do konce života, což jistě stojí za zvážení.

 

Více na www.lindabstrechy.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba