V domech z nápojových kartonů bydlí v Česku už asi 50 rodin

TNBiz, 24.4.2010
Mediafax

BRNO (MEDIAFAX) - Zhruba pět desítek rodinných domů v Česku už postavila brněnská firma Flexibuild, ke stavbě použila desky z nápojových kartonů. Agentuře Mediafax to v sobotu sdělila jednatelka společnosti Olga Girstlová.

Dalších deset domů z desek z nápojových kartonů je přitom ve výstavbě. “Do konce roku jich postavíme dalších 30 až 40, sdělila jednatelka.

Firma ke stavbě domů používá patentovaný český výrobek Flexibuild, který si vyrábí ve vlastním závodě nedaleko od Brna. Jde o slisované desky, jejichž základem jsou obaly z nápojů, tzv. tetrapaky. Ty se v závodě dotřídí, rozdrtí, vyperou a usuší a následně se při vysokých teplotách slisují do desek. Spojením dvou desek a tepelné izolace vznikne sendvič, který je základním kamenem tohoto stavebního systému. Pro výrobu desek na jeden rodinný dům je přitom zapotřebí asi čtvrt milionu vytříděných nápojových kartonů.

Podle jednatelky mají desky z nápojových kartonů mnoho výhod. Jsou pevné, mají dobré tlumící a zvukově izolační vlastnosti, proti jiným materiálům jsou také lehčí, což značně usnadňuje manipulaci s nimi. Materiál je také ekologický, hlavní složkou nápojového kartonu je totiž papír. Cenově navíc dům vychází velmi příznivě.

Rodinné domy stavíme od 1,3 milionu korun včetně základové desky, v tomto případě jde o dům 3+kk. Máme už ale i klienta, který má z našeho materiálu postavenou vilu za osm milionů korun. Zde je vidět, že pro něj byly rozhodující vlastnosti materiálu a konstrukčního systému, sdělila jednatelka.

O zákazníky nemá podle ní firma nouzi. “Pociťujeme pravidelně se zvyšující se zájem o výstavbu rodinných domů. V roce 2008 jsme jich postavili 10, v roce 2009 už 40, a letos se předpokládá výstavba 40-50 rodinných domů, na které jsou v současné době už konkrétní klienti, vypočítala Girstlová.

Firma Flexibuild vznikla v roce 2007, o rok později přišla s myšlenkou stavět domy z desek z nápojových kartonů. Ty společnost vyrábí ve vlastním závodě v Hrušovanech u Brna, v něm zaměstnává 25 pracovníků.

Libor Popela, popela@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba