Zrušení zahrádkáři mají dostat kompenzaci, nesmí ale blokovat rozvoj města

Získat výhodně nový pozemek za zrušenou osadu by mohli čeští zahrádkáři, pokud projde poslanecký návrh zahrádkářského zákona. Ve středu se jím bude zabývat vláda, podle předkládací zprávy k němu zaujme neutrální stanovisko. Návrh zákona, pod kterým jsou podepsány čtyři desítky poslanců včetně premiéra Bohuslava Sobotky, zahrádkářům mimo jiné umožňuje pěstovat ovoce a zeleninu na jinak nevyužívaných obecních pozemcích.

Nabídnout obecní pozemky, které se aktuálně nevyužívají, za výhodnějších podmínek zahrádkářům, je dobrý nápad. Udržovaná zahrádkářská kolonie je určitě lepší, než zanedbaná plocha zarostlá náletovými stromy a keři. Města jejich zřizováním mohou lépe reagovat na současný trend rostoucí obliby vlastnoručně vypěstovaných potravin. Práce na zahrádce také hlavně mladým lidem názorně ukáže, že ovoce a zelenina neroste na pultech supermarketů.

Navrhovaný zákon na druhou stranu nejspíš umožní rychlejší změnu území na plochu výstavby v případě, že město změní své rozvojové priority. To považuji za hlavní přínos zákona. Až dosud totiž zahrádkáři proti rušení svých kolonií, které byly v drtivé většině případů povoleny pouze jako dočasné, tvrdě protestovali a různými stížnosti tomu bránili. To by mělo v budoucnu odpadnout, protože zákon by obcím či státu uložil povinnost tyto pozemky zahrádkářům nahradit. Jen by bylo vhodné tuto směnu podmínit neblokováním dalšího rozvoje obce.

 RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy