Prodej nových bytů: dominují Praha 9, 10 a 5, zájem je o Modřany a Uhříněves

Zájemci o nové bydlení v hlavním městě na konci loňského roku preferovali Prahu 9 před Prahou 10 a 5. První trojka se tak nezměnila už tři čtvrtletí v řadě, oproti třetímu kvartálu si prohodily pozice pouze Praha 10, která odsunula na třetí místo před tím druhou Prahu 5. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která pražský rezidenční trh monitoruje už deset let. Z pražských lokalit jsou nejvyhledávanější Modřany a Uhříněves.

"Z toho se 408 bytů, tedy 24,4 procenta, nacházelo na území Prahy 9, 338 bytů (20,2 procenta) v Praze 10 a 277 bytů (16,5 procenta) v Praze 5. Pokud vezmeme katastrální území, tak prodejům ve třetím čtvrtletí dominovaly Modřany (12,5 procenta ze všech prodaných bytů) a Uhříněves (12,2 procenta),“ přibližuje prodejní statistiky analytik společnost EKOSPOL Matyáš Hančl a dodal, že EKOSPOL v daném období monitoroval celkem 146 aktivních developerů.

Na opačném konci tabulky jsou centrální části Praha 1 a 2, kde se celkem prodalo 16 nových bytů, což je ve srovnání s předchozím čtvrtletím o dva byty méně. "Prodejní statistiky, které jsou nejlepším ukazatelem reálné poptávky, opakovaně potvrzují, že předražené lokality v centru lidi příliš nelákají. Kupující dlouhodobě upřednostňují prověřené lokality mimo nejužší centrum, které nabízí velmi kvalitní bydlení. Rezidenční projekty vznikají v lokalitách s dobrou dopravní dostupností a velmi širokou občanskou vybaveností. Bydlení přitom nabízí i další benefity, například blízkou zeleň či klidná místa pro aktivní sportování,“ podotýká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva dlouhodobého lídra developerské výstavby v ČR EKOSPOLU. Podle něj na tento trend poptávky reagují i firmy, kterým záleží na přání klientů.

"Developer, kterému opravdu záleží na svých klientech, nenutí lidem předražené byty v centru, ale nabízí jim to, co opravdu chtějí. Tedy bydlení v klidné lokalitě poblíž zeleně. Takové byty jsou ideální nejen pro čerstvé absolventy či mladé rodiny, ale i pro investory, kteří je chtějí dále pronajímat,“ dodává Korec.

Mezi nejméně prodávané lokality s alespoň jedním aktivním developerským projektem se ve čtvrtém čtvrtletí zařadily Nové Butovice, Pitkovice, Radlice a Zahradní Město, kde nového majitele našel shodně pouze jediný byt. Jen o jeden nový byt více se prodalo v Kamýku, Karlíně a Kateřinkách.

Data dostupných bytů doplňují prodejní statistiky, které EKOSPOL zveřejnil v prvním lednovém týdnu. Podle nich se v loňském roce prodalo v hlavním městě celkem 6737 nových bytů, což bylo o 263 méně než v rekordním roce 2015.

Metodiku EKOSPOLU dlouhodobě používá i IPR, který je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice, monitoruje trh s novými byty v Praze už 10 let. Od počátku bez jakékoliv změny používá metodiku, která nejvěrněji zachycuje skutečné dění na trhu s novými byty v hlavním městě a aktuální poptávku klientů. Správnost této metodiky potvrzuje fakt, že ji dlouhodobě využívá také Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Společnost EKOSPOL jakožto dlouhodobý lídr developerského trhu proto bude i nadále pokračovat v prezentaci statistik, které jsou objektivní a médii i odbornou veřejností dlouhodobě respektované a citované.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba