Chybějí tisíce kuchařů i číšníků, hospody na venkově často končí

TNBiz, 18.6.2018


Vypadá to, že zajít si jen tak na pivo do restaurace bude docela vzácnost. České hospody totiž začínají zavírat. A důvodem je, že v nich nemá kdo pracovat. Chybí na 15 tisíc kuchařů a číšníků.

Nezaměstnanost je teď rekordně nízká, takže je restauratéři a hospodští nedokážou nalákat ani na vyšší mzdy a různé výhody.

Takový problém řeší hospody po celé republice. Místo kvalifikované síly najímají alespoň brigádníky. I paní Gmiterková z Ostravy.

"Kvalitní lidi jsou dneska už většinou někde ve větších městech, v lepších restauracích a ti mladší to nechtějí dělat, poněvadž je to náročné," krčí rameny Nikola Gmiterková.

Podle loňských statistik si číšníci a kuchaři vydělají okolo 13 tisíc za měsíc.Po zavedení EET si tolik nepřivydělají na spropitném a při současné nízké nezaměstnanosti jim tak musejí zoufalí restauratéři nabízet mnohonásobně víc. A nelákají ani benefity jako stravenky nebo dovolená navíc.

Ti, kteří personál nenajdou, musejí zavírat nebo omezovat provoz. V Česku během loňského roku skončilo na tři a půl tisíce hospod. Polovina připadá na vesnice. Nejvíc zavíraly v méně lidnatých regionech jako Vysočina, Jihočeský Kraj a jihozápad Plzeňska.

Až 80 procent učňů po vyučení si nehledá práci ve svém oboru. Buď je zláká průmyslový podnik s pevnou pracovní dobou nebo jdou za většími výdělky a zkušenostmi do zahraničí.

Přesto všechno jsme státem hospod. Zatímco v Česku vychází jedna na 265 obyvatel, v Německu je to skoro o polovinu víc a ve Velké Británii dokonce trojnásobek.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy