V květnu pražské stavební úřady povolily o polovinu méně bytů než v dubnu, ale více než před rokem

Za prvních pět měsíců stavební úřady v Praze povolily 2.240 bytůbytových domech. Zatímco v dubnu byl měsíční přírůstek 753 bytů, v květnu úřady daly razítko jen 395 bytůmbytových domech v Praze. Tímto tempem by se v metropoli za rok povolilo kolem 5,4 tisíce bytů. Potřeba je ale dvojnásobná.

Největší problém Prahy není v nedostatku připravovaných projektů, které čekají na povolení, ale ve velmi pomalém tempu povolování nových staveb. Zatímco ostatní evropské metropole se potýkají hlavně s nedostatkem vhodných pozemků, rozvoj naší metropole brzdí byrokracie a nedodržování lhůt ze strany úřadů a mnoha institucí, které se ke každé stavbě vyjadřují.

Jasně to dokládají čísla z naší analýzy, ze kterých vyplývá, že se v hlavním městě připravuje o patnáct tisíc bytů více než před rokem, což znamená aktuálně bezmála 116 tisíc bytů v 752 projektech. Pokud by se tyto projekty realizovaly, pokrylo by to potřebu bydlení pro zhruba 250 tisíc lidí. Jenže do povolovacího procesu zatím vstoupila jen necelá polovina.

Tímto tempem za rok: povolení 5,4 tisíce bytů

Ještě žije naděje, aby stavební úřady byly v gesci státu

Jedním z klíčových nástrojů pro rozpohybování současné stavební paralýzy je bezesporu nový stavební zákon, který se před několika dny vrátil s připomínkami od Legislativní rady vlády. Ta předloženému návrhu vytýká zejména odchýlení se od původního záměru, který počítal se stavebními úřady čistě v gesci státu.

Je proto určitě dobrou zprávou, že ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová opět připouští začlenění stavebních úřadů pod křídla státu. Došlo by tak k tolik potřebnému oddělení státní správy od politických a zájmových vlivů a vrátili bychom se k mnohem progresivnější změně, která by znamenala výrazné zkrácení a zjednodušení povolování. Vždyť získat všechna potřebná povolení pro bytový dům v metropoli už totiž trvá deset letceny nových bytů se v důsledku jejich nedostatku vyšplhaly výrazně nad sto tisíc korun za metr čtvereční.

Michaela Tomášková
výkonná ředitelka
CENTRAL GROUP a.s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba