Většina Pražanů v centru žít nechce, vadí jim tam hluk a spousta turistů, naopak chybí zeleň a klid

Centrum hlavního města lidi k bydlení už dlouho neláká. Známý fakt nyní potvrdil průzkum agentury STEM/MARK pro Sdružení Nového Města pražského. Osloveným lidem v centru vadil hlavně hluk, rušivý noční život, množství lidí a turistů či nedostatek zeleně a přírody. Dražší bydlení jako nevýhodu bydlení v centru trochu překvapivě zmiňoval jen každý desátý dotázaný.

Nejde o nic překvapivého. To, co nyní ukázal aktuální průzkum, vědí developeři už dávno. Zájemci o vlastní bydlení dlouhodobě preferují lokality v okrajovějších částech Prahy, protože zde najdou vše, co ke spokojenému životu potřebují.

Nové rezidenční projekty vznikající mimo nejužší centrum nabízí ideální mix splňující hlavní požadavky domácností. Disponují dobrou dopravní dostupností, jak do centra, tak i z města úplně pryč. V bezprostředním okolí bytů je dostatek zeleně a volného prostoru pro volnočasové aktivity. Ať už jde o sport nebo třeba hry s dětmi. Zároveň však lidé najdou v nejbližším okolí kompletní občanskou vybavenost. Samozřejmostí jsou obchody, restaurace a další služby. Rodiny s dětmi pak ocení také blízkost mateřské či základní školy.

Nespornou výhodou je také dostatek místa k zaparkování. Většina nových bytů už sice má vlastní garáž nebo parkovací stání, to ale neřeší problém třeba s návštěvou známých nebo řemeslníka. V centru musí často dlouhé desítky minut kroužit ulicemi, než najdou volné místo, kde by nechali auto. Ve volnějších okrajových částech je parkovacích míst přece jen výrazně více.

Na posledním místě zmíním kritérium, které je ale pro drtivou většinu kupujících nakonec rozhodující. Je jím cena. Pozemky pro nové byty v okrajových částech jsou výrazně levnější, než nedostupné stavební parcely v zahuštěném centru. Stejně velký byt dále od středu města tak může vyjít až o polovinu levněji, než kdyby ležel v centrální části Prahy.

Právě proto vzniká nejvíc bytů na okrajích. Nejen proto, že velké rezidenční projekty by se do přeplněného centra už nevešly. Ale hlavně proto, že byty v takových lokalitách dlouhodobě preferuje nejvíce lidí.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality