Kam může vystoupit sazba z nových hypoték?

Research, 3.2.2022
Velké pozornosti se v posledních měsících těší vývoj úrokových sazeb z nových hypoték. Už máme k dispozici oficiální číslo za loňský prosinec: 2,85 %.

Jde o číslo zřetelně pod hodnotami, které zaznívají v médiích na základě ceníků. Rozdíl je dán zpožděním v datech ČNB (ta se týkají smluv podepsaných v prosinci, jejichž parametry byly ale dohodnuty o několik týdnů, ne-li měsíců dříve).

Jak to bude letos? Základem pro rozhodování bankúrokové sazbě u nových hypoték s fixací na určitý počet let je často mezibankovní sazba pokrývající tentýž počet letpřičemž k nejpopulárnějším patří konkrétně pětiletý horizont. Níže proto oprašuji můj oblíbený graf, který zachycuje závislost mezi pětiletou mezibankovní sazbou na vodorovné ose a průměrnou sazbou z nových hypoték na ose svislé, a to pro každý měsíc od začátku roku 2017Červené tečky zachycují vývoj v roce 2021 (vývoj byl hezky jednosměrný: leden je nejvíc vlevo, prosinec nejvíc vpravo). 

Červený kroužek v pravé horní části grafu vyjadřuje výhled pro letošek – naznačuje, kde zhruba bude vrchol stoupání obou sazeb (měl by nastat někdy na jaře tohoto roku) za předpokladu, že na tomto trhu nedošlo letos oproti letům 2017-2021 k nějakému strukturálnímu zlomu. Průměrná sazba z nových hypoték (s 5letou fixací) by neměla přesáhnout úroveň 4,5 %.

Tento výhled je ovšem podmíněn naší prognózou 5letých mezibankovních sazeb, a ta je zase podmíněna předpokladem, že ČNB dnes zvýší sazby o 0,75 %, poté už repo zvyšovat nebude a ke konci letošního roku ho začne zase snižovat. 

Michal Skořepa, analytik České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky