Prodej nemovitosti s hypotékou v roce 2022

Při prodeji nemovitosti s hypotékou je třeba brát v potaz smluvní podmínky a aktuální sazebník hypoteční banky, která má zástavní právo na prodávané nemovitosti.

Co bude vyžadovat hypoteční banka kupujícího?

Dále, pokud kupující financuje koupi nemovitosti úvěrem se zástavním právem k nemovitosti, bude hypoteční banka kupujícího vyžadovat:

- vyčíslení aktuální výše dlužné částky vaší hypotéky,

- potvrzení vaší hypoteční banky s tím, že po splacení úvěru dojde k odejmutí zástavního práva k nemovitosti,

- odhad zástavní hodnoty nemovitosti,

- doložení schopnosti splácet úvěr.

Jakmile budou domluveny podmínky prodeje nemovitosti, prodávající informuje svou banku o úmyslu předčasného splacení úvěr s tím, že hypoteční banka kupujícího posílá částku rovnající se aktuální dlužné částce a příslušenství na účet hypoteční banky prodávajícího. Jestliže je prodejní cena nemovitosti vyšší než dlužná částka úvěru a příslušenství, prodávající si s kupujícím domluví, kam budou peníze rovnající se tomuto rozdílu zaslány.

Po mimořádné splátce úvěru prodávajícího, jeho hypoteční banka:

- odejme své zástavní právo z katastru nemovitosti,

- umožní zrušit vinkulaci pojistného plnění pojištění nemovitosti,

- potvrdí prodávajícímu doplacení úvěru.

Spolu s hypotékou, prodávající může u své stávající banky zrušit i doplňkové produkty typu běžný účet, kreditní karta, úvěrové pojištění.

Důležité nechat si na vyřízení hypotéky kupujícího dostatek času

Předčasnou splátku hypotéky z důvodu prodeje nemovitosti lze učinit za poplatek i v rámci fixace úrokové sazby, zdarma pak v okamžik konce fixace úrokové sazby (v tomto případě je však třeba prodej a hlavně podání žádosti o úvěr ze strany kupujícího pečlivě naplánovat tak, aby hypoteční banka kupujícího schválila žádost o úvěr do konce fixace úrokové sazby).

O záměru mimořádné splátky je vhodné informovat banku v době, kdy kupující má schválenou žádost o úvěr. V opačném případu riskujete, že po vás hypoteční banka bude z důvodu oznámení závěru mimořádné splátky uhradit prostředky, které však prodávající ani kupující nemá.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky