Džemy, sirupy a želé z rybízu a malin - letní zavařování

Džem z malin a rybízu   Potřebujete:  700 g malin, 500 g červeného a bílého rybízu, 1 sáček JamFix 2:1 Labeta, 500 g třtinového cukru, 1 lžička kyseliny citronové

Zdroj: www.labeta.cz

Malinový džem s limetkou

Co potřebujete:

1 kg malin, 350-400 g cukru, šťáva z jedné limetky, 10 g Ovocného pektinu - citrusového Labeta

Postup:

Maliny smícháme s cukrem a na 24 hodin necháme macerovat v lednici. Následující den si připravíme sklenice (pořádně umyjeme v horké vodě a dáme sterilovat do trouby vyhřáté na 100 °C). Maliny s cukrem přivedeme na plotně k varu, případnou vznikající pěnu sbíráme, aby zůstal džem hezky čirý. Po pár minutkách varu přidáme šťávu z limetky, pektin smíchaný s trochou cukru, pořádně promícháme a krátce 3-5 povaříme. Provedeme želírovací test (kápneme trochu džemu na vychlazený talířek) a pokud má džem požadovanou konzistenci a nestéká z talířku, plníme do horkých sklenic, uzavřeme a pak schováme do špajzu na horší časy.


Džem z malin a rybízu

Potřebujete:

700 g malin, 500 g červeného a bílého rybízu, 1 sáček JamFix 2:1 Labeta, 500 g třtinového cukru, 1 lžička kyseliny citronové

Postup :

Natrhané a od stopek a korunek očištěné ovoce vložte do dostatečně velkého hrnce. Nasypte JamFix promíchaný s cukrem a kyselinou citronovou. a promíchejte. Toto měkké ovoce stačí vařit asi deset minut, pak je přímo v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem. Znovu povařte a ochutnejte, podle chuti dolaďte cukrem nebo citrusovou šťávou. Pokud nemáte rádi malinová zrníčka, horkou marmeládu přepasírujte přes síto. Ještě horký džem plňte do umytých nahřátých sklenic, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Horký džem roztáhne gumičku ve víčku a tím se hermeticky uzavře. Na pracovní desce naplněné sklenice zabalíme do deky a necháme hodinu "chladnout". Sklenice skladujte ideálně v chladu a temnu.

Meruňkovo-malinový dvojbarevný džem

Potřebujete :

400 g malin, 400 g meruněk, 1 balení Ovocného pektinu Labeta, cca 1 kg cukru, 0,5 lžičky kyseliny citronové

Postup:

Každé ovoce zvlášť rozmačkáme, promícháme s polovinou cukru a pektinem a necháme pustit šťávu. Džem je třeba uvařit odděleně, proto veškeré suroviny rozdělíme na půl. Ovoce s cukrem přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou, a necháme pár minut probublat. Sbíráme případnou pěnu, a nezapomeneme ochutnávat a doslazovat či dokyselovat podle naší chuti. Do sterilizovaných skleniček plníme nejprve malinový džem do poloviny sklenky a necháme ji ztuhnout. Mezitím si stejným způsobem uvaříme meruňkovou část. Tu opatrně nalijeme na již vychladlé maliny a zavíčkujeme. Víčka i hrdla skleniček jsme předtím otřeli alkoholem. Tuto marmeládu je dobré sterilovat v zavařovacím hrnci, či ve vodě v kastrolu na sporáku alespoň po dobu 10 minut.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření