Jak hormony ovlivňují vaši pleť


 

Pokud jste někdy zažily obávané „menstruační výpadky" těsně před menstruačním cyklem, pak už pravděpodobně víte, že hormony mohou mít na pleť zásadní vliv. Věděli jste ale, že hormony mohou hrát roli ve zdraví pleti po celý váš život? Faktem je, že kolísající hladiny hormonů mohou způsobovat různé problémy s pletí během menstruace, těhotenství a menopauzy. Když budete vědět, jaké změny pleti můžete očekávat, můžete se na ně správně připravit a případně je i léčit. Nejprve si pojďme objasnit, jaké konkrétní hormony mohou ovlivnit zdraví pleti.

Hormony

Existují tři klíčové hormony, které mohou způsobit změny vzhledu a stavu pokožky: estrogen, progesteron a testosteron. Každý z nich hraje odlišnou roli.

  • Estrogen pomáhá stimulovat tvorbu kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové, které zachovávají pleť pružnou a pevnou. „Například i vitamín C dokáže zvýšit produkci kolagenu a tím chránit pokožku před slunečním zářením,“ říká David Buchta, propagátor zdravého životního stylu ze společnosti PRIMULUS.

  • Progesteron stimuluje tvorbu kožního mazu neboli mazových žláz v kůži. Může způsobit otok kůže a stlačit vzhled pórů. Jeho přílišné množství však vede k hromadění oleje.

  • Testosteron, který se obvykle objevuje během menstruace, působí podobně jako progesteron tím, že aktivuje mazové žlázy k produkci oleje.

Menstruace

Věděli jste, že vzhled Vaší pleti se může měnit v závislosti na tom, v jaké fázi menstruačního cyklu se právě nacházíte? Pokud jste schopni sledovat, ve které fázi se nacházíte, můžete lépe předvídat, jak bude vaše pleť reagovat, a používat správné techniky pro její zdravou podporu.

Den 1-6

Během prvních dnů cyklu jsou hladiny estrogenu, progesteronu a testosteronu nízké. V důsledku toho si můžete všimnout, že vaše pleť vypadá sušší a matnější. Přesná příčina sice není známa, ale vědci zjistili, že ženy mají v této fázi cyklu tendenci hlásit větší citlivost pokožky. Pokud se rozhodnete pro větší hydrataci v podobě správného hydratačního krému, můžete si udržet pocit svěží pleti. Možná se také budete chtít vyhnout procedurám, jako je depilace voskem, které by mohly citlivou pokožku podráždit.

Den 7-11

V této fázi právě začíná produkce estrogenu, která podporuje zdravý buněčný obrat. Abyste pomohly odloučit odumřelé kožní buňky a odhalit zdravé kožní buňky pod nimi, zkuste používat jemný peeling.

Den 12-16

V této fázi dosahuje estrogen svého vrcholu, těsně před ovulací, což znamená, že vaše pleť bude vypadat nejzdravěji a nejzářivěji! V této fázi není třeba to přehánět s produkty nebo ošetřením.

Den 17-24

Během této fáze klesá hladina estrogenu a progesteron dosahuje svého vrcholu. To znamená, že můžete být náchylnější k hromadění oleje a potenciálním výronům. Použití hloubkově čisticí masky k odstranění nečistot může pomoci odvrátit potenciální fleky.

Den 25-28

Těsně před menstruací dochází k produkci testosteronu, což zpravidla vede k menstruačnímu výtoku. V tomto období může pomoci volba kyseliny salicylové, která plně vyčistí póry a zničí bakterie.

Těhotenství

Během těhotenství prochází tělo mnoha změnami, včetně pokožky. Zvyšuje se hladina estrogenu a progesteronu. Předpokládá se, že tyto hormony přispívají ke vzniku melasmy. Tento častý stav postihuje 50 až 70 procent těhotných žen. Pokud se melasma objeví během těhotenství, je známá jako chloasma a vyznačuje se tmavě nahnědlými skvrnami na kůži, které se obvykle objevují v oblasti čela, nosu, horních rtů nebo tváří. Podobně může tato hyperpigmentace způsobená hormony způsobit i změnu barvy mateřských znamének nebo pih. I když chloasma a hyperpigmentace mohou představovat kosmetický problém, nepředstavují pro vás ani pro vaše dítě žádnou fyzickou újmu. Neexistuje žádný spolehlivý způsob, jak chloasmě předejít, ale můžete omezit její výskyt omezením slunečního záření a chránit svou pokožku každodenním používáním opalovacího krému vhodného pro těhotné. Vzhled tmavých skvrn můžete také snížit použitím korektoru nebo podkladové báze. Obvykle tyto skvrny zmizí do tří měsíců po těhotenství, jakmile se vaše hormony ustálí. Pokud některé z těchto kožních změn přetrvávají i po těhotenství, můžete se poradit s dermatologem, který provede kontrolu a vyloučí případné příznaky rakoviny kůže.

Menopauza

Během menopauzy dochází k poklesu hladiny estrogenu. Při poklesu estrogenu se snižuje i produkce kolagenu, což může vést ke ztrátě objemu obličeje, snížení tloušťky kůže a k ochabnutí a vráskám v obličeji. Výzkumy ukazují, že ženy během prvních pěti let menopauzy ztrácejí přibližně 30 % kolagenu.  Naštěstí lze mnohé z těchto problémů řešit správnou péčí o pleť. Některé ženy se mohou rozhodnout pro léčbu úbytku kolagenu užíváním kolagenových doplňků nebo konzumací potravin bohatých na kolagen (např. ryby, kuřecí maso, vaječné bílky), které pomáhají vyživovat kolagen zevnitř. K léčbě vrásek může používání přípravků s retinolem nejen snížit výskyt jemných vrásek, ale také pomoci stimulovat kolagen. Pro léčbu suché pleti v období menopauzy dermatologové obvykle doporučují použít cílený hydratační krém s ceramidy, který pomáhá zadržovat vlhkost. Doporučuje se také vyhýbat se dlouhým horkým sprchám, které mohou pokožku vysušovat. Studená sprcha napomáhá tomu, aby si vaše kůže udržela dostatečné množství zásob mazových žláz, které nevysušují pokožku,“ říká David Buchta, propagátor zdravého životního stylu z PRIMULUS. Dalším častým problémem jsou stařecké skvrny. Estrogen může chránit pokožku před UV zářením, takže bez této dodatečné ochrany je důležité používat opalovací krém na denní bázi.

Podtrženo a sečteno: Je normální mít dobré i špatné dny! Nezáleží na tom, jestli jste v pubertě, nebo Vám táhne na padesátku, kolísající hormony způsobují náročné řízení zdraví Vaší pleti. Když pochopíme, jak nás mohou hormony v jednotlivých fázích ovlivňovat, můžeme upravit svou rutinu tak, abychom se na případné potíže s pletí připravili a léčili je.

Primulus Group s.r.o.

Společnost Primulus se zaměřuje na výrobu vlastních kvalitních doplňků stravy pro ženy a muže. V současné době rozšířila své portfolio i na kosmetiku. Díky tomu, že výroba a vývoj probíhá pod jednou střechou, vyrábí produkty přesně podle svých představ a odlišuje se tak od konkurence. Od začátku projektu v květnu 2015 prodala přes 100 000 kusů doplňků stravy.

Díky tomu, že se zaměřuje na ruční výrobu v malých šaržích, nabízí zajímavé možnosti i malým firmám nebo jednotlivcům, kteří by rádi uvedli vlastní kosmetické produkty na trh.

Více informaci na: www.primulus.cz, www.feminus.cz nebo www.kloubus.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky