Velikonoce 2024: kdy je volno, prázdniny a jak jsou otevřené obchody

Už tento týden vrcholí nevýznamnější křesťanské svátky, Velikonoce. Přinášejí sebou nejen víkend delší o dva dny státních svátků, navíc jeden den prázdninového volna dětem, ale i lidové zvyky, liturgické povinnosti věřícím, tradiční dobroty na stole a jeden den zavřených obchodů

Pussy Willow

Děti mají volno navíc už na Zelený čtvrtek, kdy mají jednodenní velikonoční prázdniny. Pro všechny pak Velikonoce znamenají především volné dny v pátek a pondělí. Velký pátek si připomínáme jako den ukřižování Ježíše Krista, v neděli na Boží hod Velikonoční podle křesťanských tradic Kristus vstal z mrtvých a na Velikonoční pondělí pak oslavujeme Kristovo zmrtvýchvstání.

Státními svátky jsou sice Velký pátek i Velikonoční pondělí, obchody jsou ale zavřené jen v pondělí. V pátek si běžně nakoupíte ve všech obchodech, ale v pondělí mohou zůstat otevřené jen obchody s prodejní plochou menší než 200 m2, prodejny na letištích, nádražích a ve zdravotnických a sociálních zařízeních nebo velkoobchody, čerpací stanice a lékárny. Tentokrát budou ale v pondělí uzavřené i prodejny Makro, které jako velkoobchod by mohly zůstat otevřené, naopak fungovat budou některé rozvážkové obchody.

Na velikonoční víkend ale předpovědi slibují poměrně hezké a hlavně teplé počasí, byla by škoda prodloužený jarní víkend trávit v obchodech - nakupte si raději všechno, co potřebujete na své oblíbené sváteční pochoutky, dopředu, ať nejste ošizení o nic z toho, co jste o Velikonocích zvyklí - beránka, mazanec, nádivku ani o jidášky. Připravte si koledu pro pondělní koledníky - a svátky jara si užijte na slunci a mezi prvními květy. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky