Žena v akci

Living, 14.6.2006

Žena v akci

Všechno začalo v úplně jiných bytech. Nejdříve si pořídil nový byt syn, dcera zrekonstruovala starý – nebo opačně? - pak si pořídili nové kuchyně. A jejich maminka pořád jen pomáhala s vnoučaty, chválila a chodila obdivovat. Až jednoho dne si řekla: Dost! Přece neskončím ve starém umakartu a se starou kuchyňskou linkou!

 

Při pohledu na dispozici svého bytu dlouho váhala, zda ji vyřešit radikálně (čti: všechno vybourat a postavit znovu), ale nakonec takový řez zamítla. Především ji stavební firma varovala před některými kroky – zejména pokud šlo o koupelnu - a potom, jak už to bývá, náklady na rekonstrukci by byly výrazně vyšší.

 

Kuchyně pro všechny

Původní umístění kuchyňské linky v „uličce“ zůstalo zachováno, zato se výrazně zvýšila její užitná kvalita. Nejen zásluhou nových skříněk a spotřebičů (Koryna nábytek, www.koryna.cz). Takřka k nezaplacení je například plnovýsuv pod dřezem. Zvětšily se i možnosti ukládání v horních skříňkách. Paní Zdena je poměrně vysoká ženská, a tak si mohla dopřát výšku 78 centimetrů. „Jen jsem je nechala instalovat trochu níž, běžně používaná vzdálenost mezi spodními a horními skříňkami kolem 57 centimetrů mi přišla zbytečná,“ říká majitelka a autorka kuchyně zároveň. Návrh s použitím skříněk kuchyně Fenix je totiž její dílo! Zvolila čelní plochy z lamina, protože představuje nejodolnější provedení, a vydrží i nájezdy koloběžek či tříkolek neposedných vnuků. S nábytkem je spokojená i kvůli snadné údržbě, pro lamino typické.

Při volbě úchytek zvolila typ na první pohled méně efektní, zato praktičtější. Zapuštěné sice vypadají lépe, ale ženám s upravenými nehty dělají občas potíže. Praktické je také „obložení“ v podobě asi třicet centimetrů široké desky umístěné na zdi přibližně ve výši boků na zdi proti kuchyňské lince. „Stěna mi připadala holá, navíc deska funguje i jako ochrana v místech, kde dochází nejčastěji ke kontaktu při přenášení tašek,“ popisuje majitelka důvod, proč se pro miniobklad rozhodla.

Své kroky promyslela do posledního detailu, a to i v přeneseném smyslu slova. Velmi pečlivě dbala, aby v cestě – zejména do budoucna – nebyly žádné pravé úhly či ostré hrany a nejčastější komunikační zóny zůstaly co nejvolnější. Příjemné zkosení se objevuje u linky a také u skříňky vedle dveří, kde si jen pečlivý pozorovatel všimne průduchu v soklu u zemi. To je neklamné znamení, že se ve skříňce skrývá vestavná chladnička. Malý mrazák zůstal v komoře, což si dneska Zdena trochu vyčítá. Do skříňky se mohla vejít chladnička s malým mrazákem nahoře, aby se nemusela ohýbat. V zásuvkách pod chladničkou, které ji „povýšily“ do snadno dostupné výšky, a to do všech polic (další důkaz, jak si majitelka uvědomuje, že za pár let nemusí být ohýbání příjemné) se ukládají věci, které se používají jen zřídkakdy.

„Původně jsem koketovala i s vybouráním alespoň části příčky mezi kuchyní a obývákem, jenže jde o nosnou zeď. Sice by se už dnes dalo řešit všechno vyztužením ocelovou traverzou, ale náklady by byly vysoké a navíc v obýváku přespává při návštěvách syn nebo dcera s rodinou a chtějí mít určité soukromí,“ vysvětluje své rozhodnutí paní Zdena. Ach, ty obětavé maminky!

bytě, kde žije paní Zdena sama, byl i kvůli dětem záměrně zachován jídelní stůl pro čtyři. Protože vnoučata (dva úžasní rošťáci – dvojčata) jsou ještě malá, přišla ke slovu deska ze stejného materiálu, jaký byl použit na kuchyňské lince. Ubrus není potřeba, pro stolování poslouží decentní plastové podložky s motivy podzimního listí. Že by nechtěná připomínka podzimu života? To určitě ne, paní Zdena má energie za dva!

Mělké polovysoké skříňky za jídelním stolem nahrazují příborník, ale slouží i pro případné odložení nachystaných dobrot. „Možná jsem měla dozadu umístit chladničku s hlubšími skříňkami, ale to máte těžké: vždycky, když něco dokončíte, napadne vás, že něco mohlo být úplně jinak, nebo že jsem měla začít výměnou oken, ta teprve čekají,“ sebekriticky hodnotí majitelka bytu.


Praktický stůl

V malém prostoru se nemá míchat příliš barev a materiálů. Jídelní stůl lze nechat vyrobit z pracovních kuchyňských desek, nohy stačí přišroubovat, barevně je může sladit podle chuti, protože škála na trhu je velká. Někdy postačí noha jediná – usnadní úklid! Pod oknem či ke zdi pak takový stůl snadno ukotvíte přišroubováním ke kovovým úhelníkům a podobně.

 

Co bude s koupelnou?

Do malé koupelny se vtěsnala jako noha do těsných střevíců pračka, umyvadlo a tvarovaná vana (Ravak) určená do malých prostor. „Musím přiznat, že teď hodně přemýšlím o tom, jak se z ní budu za pár let dostávat. Zatím problémy nemám, ale podcenila jsem její hloubku i úzké okraje, to mě při nákupu nenapadlo,“ přiznává se paní Zdena.

Nešlo se nezeptat, proč nedala přednost sprchovému koutu. „Jsem za prvé trochu konzervativní a pak jsem chtěla dopřát vnoučkům vanu, aby se měli kde vyřádit,“ zněla odpověď. Ty obětavé babičky! Člověk je obdivuje, děti a vnuci milují – ALE! Na prvním místě by měly ve svém bytě myslet především na sebe. Deset patnáct let uteče jako voda, vana bude muset pryč a přijde ke slovu sprchový kout. Jenže z důchodu se podobné akce financují hůř.

Paní Zdenu také mrzí tři „zapomenuté“ luxfery nad dveřmi do koupelny. „Měla jsem vymyšlené, že nad dveřmi poběží dostatečně široký pás skleněných tvárnic, abych měla denní světlo v koupelně. Jenže když jsem se do bytu vrátila v termínu, který byl domluvený se stavební firmou, našla jsem tu jen tři, takže mám pocit, že jde o veřejné WC. Dlaždice v koupelně také nebyly položené nakoso, ačkoliv jsem tak byli domluveni. Ale sílu nechat vše předělat jsem neměla,“ vzpomíná majitelka.

Co na to říct? Že vrátný a řemeslník mají vždycky pravdu, jak tomu bylo před dvaceti lety? Bohužel právě slušnost a nechuť jít do sporů a předělávek nahrává stavebním firmám, které hřeší na to, že se lidé potřebují vrátit do bytu co nejdříve. Kdyby musely pokaždé opravit, co zkazily, bylo by to jednoduché: buď by zkrachovaly, nebo odváděly pořádnou práci.

      

10 rad pro rekonstrukci (bez ohledu na věk)

 

1. Rekonstrukci neodkládejte až těsně před důchodem, fyzické i psychické vypětí nemusí každý dobře zvládnout, každý rok je pak znát.

  1. Nespoléhejte se na profesionalitu řemeslníků! Neustálá kontrola bývá nezbytná, trvejte na svém zadání a tedy na dodržení písemné smlouvy.
  2. Byt plánujte podle svých potřeb, nikoli pro děti či vnuky; jejich potřeby se rychle mění.
  3. Horní skříňky v kuchyni či v obývacím pokoji volte vysoké tak, abyste i do horních polic dosáhli bez schůdků.
  4. Spotřebiče, které často používáte, umístěte do pohodlně přístupné výšky (to se týká lednice, mikrovlnky, myčky – také tu lze instalovat výše!).
  5. Pro snadné ukládání i vyjímání nádobí dejte přednost plnovýsuvům před klasickými otvíravými skříňkami.
  6. Vyhněte se ostrým rohům, s přibývajícími lety se zrak nezlepší!
  7. Pořiďte si spotřebiče s nízkou spotřebou (minimálně v „áčku“), abyste v důchodu měli menší výdaje.
  8. Okny mizí 40 procent tepla, které musíte zaplatit – neodkládejte jejich výměnu! Vedle úspory peněz jde zejména v malých bytech o fyzicky namáhavou akci kvůli přemisťování nábytku i věcí.
  9. Pokud máte naplánovanou rekonstrukci do „důchodu“, dejte přednost sprchovému koutu, abyste neměli v budoucnu potíže s vystupováním z vany.

    Více se dočtete v časopise Living číslo 6/2006.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design