Ložnice – prostor pro vytříbený styl

Peloton, 5.3.2007

Ložnice je velmi intimním a přísně soukromým prostorem, kam zpravidla nevodíme návštěvy ani nejbližší příbuzné. Zůstává výhradně naším útočištěm a relaxační zónou, kam každodenně chodíme načerpat nové psychické i fyzické síly. Proto do diskuze o volbě stylu společné manželské ložnice nemluví naši přátelé, děti ani tchýně, přesto bychom – stejně jako při zařizování všech ostatních místností v domě – měli styl volit v úzké vazbě na dobu vzniku celé stavby a její současný charakter.

 

V posledních letech nabývá na oblibě jednoduchý až strohý purismus. Místnost důsledně zařízená v tomto stylu působí velmi přehledně a prázdný prostor nechává vyniknout každému jednotlivému nábytkovému solitéru i svítidlům. Ložnice je zpravidla vybavena pouze nábytkem nezbytně nutným pro praktické fungování místnosti. Patří k němu především pohodlné manželské dvojlůžko, velkorysé šířky, jednoduchého tvaru a čistých linií. Aby se noční stolky neuplatňovaly v prostoru jako dvě svébytné hmoty, jsou zpravidla součástí postele, zakomponované elegantně do jejího čela a podtrhující módní horizontální linie. Komody mají jednoduché základní tvary krychle nebo kvádru bez zbytečných ozdob a výčnělků. Eleganci a tvarovou čistotu podtrhuje subtilní podnoží a zapuštěné úchytky. Velice efektně vypadají komody a skříňky zavěšené na zdi. Nejenže místnost výrazně opticky zvětší a svou vlastní hmotu výrazně odlehčí, ale především usnadňují úklid podlahové krytiny.

Pokud nejsou šaty skladovány v samostatné stavebně oddělené šatně, jsou přehledně uloženy ve vestavěných šatních skříních. Ty jsou zpravidla pojaté jako vestavba na míru, od podlahy ke stropu a od stěny ke stěně. Se zrcadlovými dveřmi nebudou objemné a hluboké šatní skříně zmenšovat prostor ložnice, ale naopak ho příznivě opticky rozšíří. Módní materiál z jednostranně barevně lakovaného skla Lacobel použitý ve světlých pastelových barvách díky jemnému zrcadlení také vylehčuje hmotu skříní a prostor ložnice rozšiřuje. Svítidla podtrhující zvolený styl a charakter rovných linií a čistých tvarů jsou často vestavěna do sádrokartonového podhledu, předstěny nebo výklenku. Pohledově se téměř neuplatňují a prostor modelují pouze svým světlem. Pokud jsou zvolena nástropní přisazená svítidla, pak velmi jednoduchá inspirovaná základními prostorovými tělesy se stínidly z mléčného trojvrstvého skla rámovanými případně subtilními nerezovými/hliníkovým rámečky.

 

Historizující styl a repliky

Protipól moderního strohého výrazu představuje bohatě dekorovaná stylová ložnice. Zapůsobí na nás dojmem pohodlí, přepychu až marnivosti a nadčasovou krásou. Zařízena je zpravidla stylovým nábytkem z pravého dřeva ozobeného vyřezávanými detaily, zlacením či intarziemi. Klenotem a srdcem celé místnosti je zpravidla postel s bytelnou konstrukcí, mohutným ozdobně vyřezávaným čelem, často doplněná nebesy z těžké bohatě nabírané látky. Stylové doplňky můžeme buď postupně a trpělivě shánět v bazarech a starožitnictvích nebo zakoupit věrné repliky. Ty první nás potěší autentičností a přirozenou patinou, které se však – byť umělé – nemusíme vzdávat ani u výrobků se zcela současným datem výroby. Charakteristický je zejména v západní Evropě hojně zastoupený koloniální styl: nábytek bohatě dekorovaných tvarů je vyroben většinou ručně z exotického dřeva a zdoben precizním vyřezáváním. Světlé, jemné barvy jsou často kombinovány s krémovou a čistě bílou, jen výjimečně se lze setkat s jasnými, křiklavými odstíny.

Základem ložnice je poctivá dřevěná podlaha z kvalitních tvrdých a ušlechtilých dřevin, ať už z klasických parket či intarzovaných dílců. Místnost pocitově proteplí a zútulní vlněný kusový koberec, který menší místnost opticky zvětší. Naopak rozlehlejší ložnici bude slušet několik menších koberečků vymezující jednotlivé zóny. Okna orámují a změkčí velkoryse řasené závěsy padající až na zem zdobené třásněmi a střapci. Ukládaní šatstva v solitérních šatních skříních není sice příliš efektivní, avšak o to více výtvarně působivé. Šatní skříně stejně jako noční stolky by vždy měly stylově doplňovat postel. Pokud to velikost ložnice dovolí, neváhejme jí vybavit také toaletním stolkem s lehkým křesílkem s područkami popřípadě malým taburetem. Stěnám budou nejlépe slušet papírové nebo textilní tapety s výrazným velkorysým plošným vzorem. Střídmější verzi představuje patinovaná malba, popřípadě benátské štuky a jiné dekorativní techniky finální úpravy stěn. Svítidla vybírejme vždy pouze v rámci zvoleného slohu. Rozlehlejší místnost s vysokým stropem zútulní rozložitý několikaramenný křišťálový lustr, kterému by měla sekundovat nástěnná svítidla i lampičky na nočních stolcích.

 

Romantika není pasé

Romantická ložnice bývá obvykle inspirována dávnou minulostí, ale něhu a ženskost lze vnést i do zcela moderního interiéru několika vhodně zvolenými solitéry a barevnou kompozicí. Tu zásadně ovlivňují stěny, které jsou často voleny v něžných pastelových tónech – smetanové, vanilkové, sladce růžové, malinové, jahodové, meruňkové nebo pistáciové. Podlaha bude zcela jistě vonět přírodním dřevem a možná i vzpomínkami na staré dobré časy… S klasickými parketami se nejčastěji setkáme v jejich přírodní barevnosti, povrchově upravenými hedvábně lesklým bezbarvým lakem. Duši romantika však více potěší mírně vrzající podlaha z poctivých prken nebo fošen, které lze uměle zestařit nebo natřít světle pastelovým odstínem.

Ústředním bodem ložnice samozřejmě zůstává lůžko. Kovovou postel ozdobí čelo z ohýbaných prutů stylizovaného révoví, které překrásně vynikne na pozadí výrazněji barevné stěny. Dřevěná postel může přiznat přirozenou barevnost, kresbu a strukturu dřeva nebo jí částečně skrýt pod umělou patinou. Čelo vhodně ozdobí stylové řezbářské detaily, případně originální ruční malba. Koberce jsou v romantické ložnici nepostradatelné. Svítidla by měla respektovat zvolený styl a barevnost – vhodné jsou noční, stolní a stojací lampičky s látkovými stínidly, která budou slušet i zavěšenému centrálnímu několikaramennému lustru. Obzvlášť krásně a stylově vypadají stínidla potažená látkou, ze které jsou závěsy, přehoz postele a ostatní textil. Ten svou hebkostí, měkkostí a jemnými vzory patří mezi základní stavební kameny romantické ložnice. Při dodržení zvolené barevné kompozice s nemusíme bát ani netradičních kombinací několika různých vzorů.

 

Vůně dálek

Velmi oblíbený je výrazný a svébytný styl inspirovaný jinými kulturami – ať už asijskou, čínskou, japonskou, africkou nebo indiánskou. Společným jmenovatelem je originální atmosféra s vůní dálek a cizích krajů. Ručně vyráběný nábytek z masivního dřeva opracovaného tradičními technologickými postupy je do cílové země dovážen z místa svého vzniku. Nese stopy nástrojů, kterými byl vyroben, a lehké nepravidelnosti příjemně připomínají dotek lidské ruky. Bytelnost konstrukce a jistá mohutnost postele i úložných solitérů si žádá velkorysejší prostor, ve kterém nejlépe vynikne krása jednoduchého až primitivního tvarosloví. Hrubší struktuře zpravidla tmavšího nábytku sluší pozadí hladkých štukových stěn výraznější barevnosti a množství zeleně. V japonskému interiéru se bude vyjímat křehký vysoký keř bambusu, v čínském vynikne krása starých pečlivě tvarovaných bonsají, indiánskému interiéru dodá věrohodnost skupinka sukulentů a kaktusů v terakotových květináčích. Vhodným základem je podlaha z exotických dřevin se zajímavou výraznější barevností popřípadě kresbou. Mezi oblíbené dřeviny patří odolné hnědočerné IPE, načervenalé merbau nebo zlatavě medový teak. Podlahu mohou doplnit stylové tatami, rákosové rohože nebo ručně tkané vlněné koberce s tradičními vzory. Atmosféru nejlépe dokreslí dovezené dekorativní suvenýry, ostatní doplňky volme zásadně z přírodních materiálů: masivního dřeva, kovů, kamene. Plast ani sklo v tomto interiéru nemají místo. Látky zdobící okna by měly být maximálně jednoduché, podtrhující zvolený styl. Přírodní barevnost bavlny a lnu zdobená pouze jemně plastickou strukturou je sázkou na jistotu. Naopak v indiánském, mexickém či africkém interiéru dostávají prostor veselé neředěné barvy. Pokud si nejsme jisti v uplatnění dosti tmavých a výrazně barevných odstínů, zvolme stěny čistě bílé a barvy omezme na textilní, snadno vyměnitelné doplňky: závěsy, přehozy, deky a polštářky, tapisérie nebo kusové koberce.

 

Osvěžující a odvážný mix

Komu se nechce výrazněji profilovat volbou jednoho “čistého“ stylu, nechť zvolí svobodnější a stále příjemně interiér namíchaný ze solitérů několika stylů, barev i tvarů. Neutrální základní vybavení místnosti tvořené nábytkem jednoduchých tvarů bez zbytečných ozdob vhodně oživí zajímavý a barevně, tvarově i stylově kontrastní solitér. Místy až studený puristický styl dokáže velmi příjemně nabourat a proteplit jediný starožitný kousek. Podmínkou harmonického výsledku při kombinování několika stylů je vysoká estetická kvalita každého jednotlivého kusu. Pokud máme dobrý vkus a cit, nechme se při kombinování vést pouze intuicí. Různorodé vybavení dobře sjednotí barevnost stěn, obrazy, dekorace nebo zeleň. Mezi vybavením a doplňky v místnosti by měl existovat funkční vztah postavený na vzájemné přátelské “komunikaci“. Jestli se jejím společným jmenovatelem stane styl, měřítko, barevnost, vzor, struktura nebo tvarosloví, je jen na tvůrci tohoto většinou velmi originálního a nadčasového interiéru.

 

Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č. 3/2007.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design