Bezpečná okna jsou jistotou

Obyčejný šroubovák, několik málo sekund... A zloděj má vstup do vašeho soukromí otevřen. Okna a terasové dveře představují pro zloděje nejjednodušší vstup do domu. Bohužel jsou zároveň prvkem, na který majitelé při ochraně vlastního prostoru často zapomínají. 

 

Bezpečnostní zámek na vstupní dveře je téměř povinnou výbavou většiny českých domů a bytů. Když ovšem dojde na okna nebo prosklené dveře na terasu, opatrnost majitelů nemovitostí jde stranou. Statistiky odborníků přitom znějí jasně: Zloději se do domu dostávají v plných 80 % případů právě okny či přes terasu. Ten, kdo chce krást, nemusí být zrovna odborník, s minimem cviku zvládne vypáčit nezabezpečené okno každý. Nezůstane po něm mnoho stop, nezpůsobí hluk, který by vzbudil sousedy, nebo dokonce nic netušící spící majitele domu. Zloději prostě nejsou hloupí, proč by rozbíjeli sklo a vystavovali se odhalení nebo vlastnímu zranění, když mohou tiše a nenápadně vypáčit celé okno?

 

Přitom stačí tak málo – při pořizování oken najít výrobce, který namísto standardního okenního kování používá celoobvodové bezpečnostní kování. Například bezpečnostní kování MACO i.S. funguje velmi jednoduše. V okenním rámu jsou zabudovány otočné čepy, které se při zavření okna vsunou do drážky uzávěru. Vše ještě na závěr zajistí okenní klika s blokovacím tlačítkem či zámkem. Ta současně slouží jako pojistka pro bezpečnost zvědavých dětí.

 

Pořízení oken s bezpečnostním kováním a bezpečnostní klikou je navíc malou investicí v porovnání se ztrátami při vloupání. Cenu jednoho okna navýší v řádu stokorun. Někteří výrobci dokonce nabízejí zvýšenou bezpečnost již v základní nabídce svých oken. Při výběru dodavatele se proto zajímejte, zda jsou jeho okna vybavena standardními uzavíracími nebo bezpečnostními body.

 

Více na www.bezpecnaokna.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba