Škola se blíží: tohle by měl umět váš prvňáček

TNBiz, 17.8.2016

Každý předškolák je jiný. Zatímco některé děti umí číst, psát i počítat už před nástupem do první třídy, jinde jsou rodiče rádi, že jejich dítko zvládá základní věci. Pokud to je zrovna případ vašeho potomka, nezoufejte. Za dva týdny můžete ještě leccos dohnat.

Co by mělo dítě umět

Schopnosti předškoláků testují už učitelé u zápisu, proto věřte, že je vaše dítě pro školu zralé. Mělo by být fyzicky a pohybově vyspělé, což znamená, že udrží rovnováhu na jedné noze, hází a chytá míč, skáče a běhá, ale také dovede zacházet s drobnými předměty.

Také by mělo být dítě samostatné, k čemuž vedou už vychovatelky ve školce. Samo se dokáže obléct i najíst, umí se ale třeba i vysmrkat a uklidit po sobě, zaváže si tkaničky a zvládá odloučení od rodičů. To jsou návyky, které musí zvládat každý předškolák.

Možná vás ale překvapí, že mnozí učitelé očekávají i základy čtení a psaní. Samozřejmě nemusí umět celou abecedu ani přečíst dlouhý článek. Dítě by se ale mělo podepsat křestním jménem a rozeznávat aspoň některá písmenka. Tužku nebo pero by mělo držet uvolněně a správně - "nerýt".

Připravený předškolák zvládne také základy počítání. Počítat by měl umět alespoň s čísly do pěti, vyjmenovat ale čísla až do deseti. Znát by mělo také základní geometrické tvary a barvy. Určí také, o kolik je jeden předmět větší než druhý a vyřeší i jednoduché hádanky.

Podobně by na tom měl být budoucí prvňáček i s mluvením. Dítě by mělo mít přiměřenou slovní zásobu - umět pojmenovat věci kolem sebe a rozumět opačným pojmům. Předškolák by se měl také umět chovat slušně - pozdraví a poděkuje. Zarecituje také jednoduchou básničku nebo písničku.

Jak to zvládnout

Nejdůležitější je přístup rodičů. Tvrdý dril na poslední chvíli se příliš nevyplácí, snažte se dovednosti rozvíjet spíše postupně a hlavně poutavou formou. S tím vám pomohou i různé knihy a pracovní sešity plné úkolů a doplňovaček (Báječná školička, Hry a úkoly než půjdu do školy ad.).

Nácvik podpisu můžete spojit s kreslením - dítě se podepíše a pochlubí se tak, že obrázek, který visí na lednici, nakreslilo právě ono. Slovní zásobu rozšíříte třeba hlasitým předčítáním a samozřejmě co nejčastější konverzací s dítětem. Nechte ho vyjádřit svůj názor nebo vyprávět nějaký příběh.

Počítání bývá pro děti složitější, pro některé může být matematika strašákem už od dětství. Snažte se proto jen občas zeptat, kolik něčeho vidí. Spočítat venku kočky nebo brambory na talíři může být navíc poměrně zábavné.

Při správné odpovědi dítě náležitě pochvalte, možná i odměňte nějakou sladkostí nebo pohlazením. Špatné odpovědi ale příliš netrestejte, jen dítku řešení prozraďte a řekněte, ať se příště snaží lépe. Když mu totiž budete vyhrožovat, že nedostane najíst, jen ho vystresujete ještě víc.


Pořád se bojíte, že bude mít vaše dítě s nástupem do školy problémy? I když všechny vyjmenované věci neumí a lépe připravit ho nestíháte, nemusíte zoufat. Pokud se budete prvňáčkovi věnovat i po nástupu do školy, určitě vše dohoní.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky