Ženy na vánoční výzdobě nešetří, řídí se vlastním vkusem

Vánoční dekorace nakupujeme podle vkusu

Až 68 % domácností většinou dokupuje pouze drobné vánoční dekorace, ale základ zůstává stejný. Přesto se téměř dvě třetiny žen (62 %) hlásí k tomu, že si každý rok nějaké dekorace vyrobí a doplňují je podle vhodnosti těmi zakoupenými. Rozhodujícím faktorem při koupi je pro 69 % Češek převážně vzhled. Mezi nejoblíbenější dekorace patří vánoční svícny a jmelí. Údaje vyplývají z aktuálního průzkumu pro módní řetězec KiK, v jehož více než 190 prodejnách lze zakoupit originální vánoční výzdobu.

„Trendem poslední doby jsou i závěsné ozdoby, které je možné zakoupit i v našich prodejnách. V nabídce jsou například jutové dekorace, dekorativní girlandy nebo originální závěsné LED dekorace z keramiky,“ říká Zuzana Procházková z módního řetězce KiK, a dodává: „Cenou dekorací se sice mnoho žen neřídí, Vánoce jsou ale pro všechny nákladným obdobím, a tak je dostupnost nejen tohoto zboží základním principem naší prodejní politiky.“

K překvapivému řešení vánoční výzdoby se přihlásilo 16 % žen, pro které je v tomto ohledu důležité momentální naladění. Přiznávají se i k tomu, že někdy svou domácnost nevyzdobí vůbec. Více než desetina (13 %) respondentek kupuje nové vánoční dekorace každý rok. Dekorace si vyrábí a doplňují koupenými dekoracemi 62 % žen. Téměř třetina (31 %) dotázaných dekorace pouze kupuje. A přesto, že Češi jsou národem kutilů a ani o Vánocích nejde kutilství stranou, k ruční výrobě dekorací se přiznává 4 % žen.

Vzhled na úkor ceny

Pro více jak dvě třetiny Češek (69 %) je rozhodujícím faktorem při výběru vánočních dekorací vzhled. Cena hraje roli u 16 % žen. Otázku životnosti a upotřebení v dalších letech řeší při výběru 15 % respondentek.

Sázka na svícny a jmelí

Věděli jste, že…

….v ČR se vyskytuje pouze jmelí bílé.

….jmelí je léčivé, ale zároveň silně jedovaté.

…v současné medicíně se jmelí využívá ke snížení krevního tlaku nebo třeba k podpůrné léčbě některých nádorových onemocnění.

Vánoční jmelí je opředeno pověstmi a mýty. Říká se, že přináší štěstí, odvahu a lásku, a možná i z těchto důvodů ho 69 % žen jmenovalo jako dekoraci, která nesmí chybět přes Vánoce v jejich domovech. Stejně oblíbené jako jmelí jsou vánoční svícny, ať už obyčejné (69 %) nebo adventní (67 %). Ženy také rády kupují nebo si vytváří závěsné dekorace (59 %), jako jsou andílci nebo hvězdičky. Vánoční věnec na dveřích visí v 57 % domácností. Vánoční řetězy jsou oblíbené u 42 % respondentek.

Tip pro kutilky!

Mnoho žen si alespoň částečně vyrábí své dekorace samy. V prodejnách KiK zakoupíte proutěný adventní věnec za 279 Kč. Vyzdobit si ho můžete podle svého vkusu různými dekoracemi od 15 Kč za kus.

O průzkumu

Průzkum společnosti KiK byl realizován v říjnu 2016 na reprezentativním vzorku 525 žen podle pohlaví, věku, regionu, velikosti místa bydliště a vzdělání. A to prostřednictvím aplikace Instant Research, nástroje pro on-line sběr dat výzkumné agentury IPSOS.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky