Pět rad, co si pohlídat při zateplování domu

1)     Důvěřujte odborníkům
Mnoho českých kutilů je přesvědčených, že rekonstrukce domu není žádná věda a že si zvládnou zateplit sami. Hlavní hnací silou bývá úspora peněz, kvůli níž se vrhají do stavebních prací svépomocí. Kromě rizika vážných úrazů však hrozí neodborná aplikace izolantu a tvorba výdutí v celém zateplovacím systému. Ten poté neplní správně svou izolační funkci a je nutné ho rekonstruovat, nebo instalovat nanovo. V takovém případě se vám částka za zateplení domu vyšplhá výrazně výše.

2)    Vyberte spolehlivého dodavatele
Dbejte na výběr osvědčené stavební firmy, kterou pro zateplování vašeho domu najmete. S hledáním pomůžou např. webové stránky Cechu pro zateplování. Požádejte o několik referencí již provedených zateplení také příslušnou firmu, která se uchází o vaši zakázku. Poptejte zkušenosti přátel, sousedů nebo na internetových diskuzích, kde naleznete aktuální reference. O kvalitě poskytované práce napoví také konkrétní nabídka a finanční kalkulace od stavební firmy. Vyvarujte se najímání až podezřele levných firem, které často doporučí nedostatečné tloušťky izolace či nekvalitní materiály s cílem nabídnout co nejnižší cenu.

3)     Nezapomeňte na projektovou dokumentaci
Projektová dokumentace je klíčovým spisem o prováděných stavebních pracích v rámci rekonstrukce. Stavební firmě slouží jako úkolníček pro přípravu a instalaci zateplení, zatímco majiteli domu se bude hodit jako podklad pro případnou reklamaci. Důsledně zpracovanou dokumentaci je nezbytné doložit také v případě, žádáte-li o státní dotaci.

4)    Svěřte kontrolu technickému dozoru stavebníka
V  celém průběhu zateplování by měl na realizaci stavebních prací v pravidelných intervalech dohlížet kvalitní technický dozor stavebníka. Včas odhalí případná pochybení, ale i odchýlení od projektové dokumentace. Technický dozor stavebníka vás bude stát od 10 do 50 tisíc korun v závislosti na počtu návštěv na stavbě a na velikosti domu. Při prokázání pochybení stavební firmy však nese plnou zodpovědnost za škody včetně povinnosti finanční kompenzace. Také účastí technického dozoru stavebníka je podmíněno vyplacení dotace např. z programu Nová zelená úsporám.

5)    Zvolte vhodný izolační materiál
Výběr vhodného izolantu je zcela zásadní pro správnou funkčnost zateplovacího systému a výši úspor za energie. V Česku je dlouhodobě nejpopulárnějším izolačním materiálem pěnový polystyren, který je oblíbený díky svým tepelně izolačním schopnostem, nízké hmotnosti, snadné tvarovatelnosti a ekologické nezávadnosti. Druhým nejčastěji aplikovaným izolantem u nás je minerální vlna, za kterou však zaplatíte až dvojnásobnou cenu a jistotu nemáte ani u návratnosti investice. V zimě totiž při působení běžné vlhkosti hrozí u minerální vlny kvůli její vysoké nasákavosti vody pokles jejích tepelně izolačních vlastností až o polovinu.

Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie. Sdružení EPS ČR má 13 členů a reprezentuje většinu dodavatelů a zpracovatelů EPS v Česku. Členy sdružení jsou výrobci suroviny, výrobci EPS a další společnosti a odborníci z oblasti EPS působící v Česku a na Slovensku.

Více informací na: www.epscr.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba